NextView Capital z Číny kúpila podiel v kanadskom producentovi lítia Bacanora

Čínska investičná spoločnosť NextView Capital kúpila 20-% podiel v kanadskom producentovi lítia Bacanora Minerals. Od kontraktu si čínska spoločnosť sľubuje pravidelné dodávky lítia, po ktorom dopyt v súčasnom období výrazne rastie.
Hodnota kontraktu dosiahla v prepočte vyše 35 miliónov eur, pričom čínskej firme by mal garantovať dodávku okolo 5000 ton lítia ročne. Dodávky sú naplánované od konca roka 2019, keď by sa mala spustiť produkcia z ložiska firmy Bacanora v Mexiku.
Ceny lítia zaznamenali v priebehu roka výrazný rast, keďže lítium je kov kľúčový pri výrobe batérií pre elektromobily. Projekt firmy Bacanora Minerals v severomexickom štáte Sonora je jedným z viacerých nových projektov, ktoré by mali uviesť do prevádzky v najbližších rokoch.
Firma NextView Capital kúpila takmer 33 miliónov akcií firmy Bacanora Minerals v prepočte po 1,08 eura. Peniaze chce kanadská spoločnosť využiť na ďalší rozvoj projektu Sonora Lithium.
Práve Číňania patria medzi najaktívnejších záujemcov o podiely v takýchto projektoch. Dôvodom je, že Čína chce, aby v roku 2020 jazdilo po jej cestách okolo 5 miliónov elektrických áut.

Súvisiace články

Aktuálne správy