Španielska centrálna banka znížila prognózu rastu domácej ekonomiky

Španielska centrálna banka zhoršila prognózu rastu domácej ekonomiky. Jedným z dôvodov je aj neistota týkajúca sa vývoja v Katalánsku.
Tempo expanzie ekonomiky by sa malo v najbližších dvoch rokoch spomaliť viac, než sa doteraz predpokladalo. Centrálna banka aktuálne počíta v roku 2018 so zvýšením hrubého domáceho produktu (HDP) o 2,4 % a v roku 2019 aj 2020 o 2,1 % po 3,1-% náraste v tomto roku. Banka pôvodne očakávala, že v najbližších dvoch rokoch HDP stúpne o 2,5, respektíve o 2,2 %.
Príčinou spomalenia rastu ekonomiky je oslabovanie vplyvu niektorých faktorov, ktoré podporovali expanziu v minulosti. Podľa centrálnej banky bude veľkosť politickej neistoty okolo Katalánska dodatočným faktorom, ktorý bude v prognózovanom období zásadne ovplyvňovať smerovanie španielskej ekonomiky.
Rast bude naďalej podporovaný domácim dopytom, ktorý sa však v najbližších rokoch spomalí. Pozitívny vplyv bude mať naďalej aj zahraničný obchod.
Centrálna banka očakáva, že miera nezamestnanosti do konca roka 2020 klesne na približne 11 %. Inflácia sa v najbližšom čase spomalí z dôvodu miznutia bázických efektov a nárastu cien energií pred rokom. Podľa aktuálnej prognózy sa spotrebiteľské ceny v roku 2018 zvýšia o 1,5 % a v roku 2019 o 1,4 %. V roku 2020 by sa mala inflácia zrýchliť na 1,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy