Volkswagen Slovakia investoval do rozšírenia výroby 800 mil. eur

Rozšírenie výroby v bratislavskom závode umožňuje produkovať kompletné vozidlá Porsche Cayenne.

Spoločnosť Volkswagen Slovakia v piatok predstavila nový segment Porsche. Investície za takmer 800 mil. eur smerovali do novopostavenej karosárne, montážnej haly, testovacej dráhy a moderných technológií. Rozšírenie výroby v bratislavskom závode umožňuje produkovať kompletné vozidlá Porsche Cayenne, ktoré schádzajú z výrobnej linky od septembra a sú vyrábané pre celý svet na Slovensku.

 

Ako počas slávnostného otvorenia informovala spoločnosť, nábehové obdobie sa štartom produkcie modelu Porsche Cayenne nekončí. Medzi výzvy bratislavského závodu do budúceho roka patria ďalšie dva ohlásené SUV modely, a to Volkswagen Touareg tretej generácie a Audi Q8.

Ako na slávnostnom otvorení povedal minister financií SR Peter Kažimír, Porsche Cayenne sa stáva vlajkovou loďou v Bratislave. Volkswagen Slovakia podľa neho nie je len jeden z najväčších investorov na Slovensku. Je podľa neho fabrikou, ktorá zamestnáva tisíce ľudí a je príkladom pre ďalších na Slovensku. “Je veľkým investorom a platiteľom daní a podieľa sa na investičnom prostredí našej krajiny,” skonštatoval Kažimír. “Máme ďalšie ambície. Boli by sme radi, keby výroba elektrických automobilov bola spájaná aj so závodom v Bratislave,” dodal Kažimír.

Rozšírením výroby o segment Porsche a nové haly presiahla rozloha bratislavského závodu 2 mil. metrov štvorcových. Od oznámenia investícií do karosárne a montážnej haly uplynuli približne dva roky. V súčasnosti sa v karosárni na ploche 35,7 tis. metrov štvorcových nachádza vyše 700 robotov a moderné zariadenia, ktoré umožňujú vyrábať karosérie Porsche Cayenne najnovšími spájacími technológiami. Nová montážna hala Porsche disponuje rozlohou 90 tis. metrov štvorcových.

Ako doplnil predseda predstavenstva a člen predstavenstva pre technickú oblasť Volkswagen Slovakia Ralf Sacht, rozšírenie výroby so sebou prinieslo aj stovky nových pracovných miest. Náborové aktivity firmy budú pokračovať aj v budúcom roku. Automobilka sa v súčasnosti sústreďuje na uchádzačov z celého Slovenska.

Spoločnosť Volkswagen Slovakia vyrobila na Slovensku od roku 1991 viac ako 5 mil. vozidiel. Patrí k najväčším zamestnávateľom, exportérom aj investorom v krajine. Zamestnáva 12,7 tis. ľudí. Okrem výroby automobilov produkuje prevodovky, komponenty pre prevodovky, podvozky a motory, ako aj zariadenia používané pri výrobe vozidiel.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy