Regulátor varuje: Ak kupujete bitcoin, mali by ste byť pripravení, že prídete o všetko

, BBC;CNBC;ČTK;bloomberg Foto: SITA/AP

Bitcoin sa v piatok ráno obchodovala za 17 159 dolárov, podľa informácií CoinDesk. Mnohí sledujú pohyb bitcoinu každý deň, aby videli, ako sa ich peniaze špekuláciou zhodnocujú. Andrew Bailey, výkonný riaditeľ Úradu pre finančnú správu, vo vysielaní BBC varoval, že takýto investor musí byť pripravený, že príde o všetky svoje peniaze.

Vážne varovanie odznelo z úst jedného z popredných britských finančných regulátorov. Bailey uviedol, že nedostatok podpory zo strany vlád a centrálnych bánk pre najpopulárnejšiu digitálnu menu na svete je dôkazom toho, že vloženie peňazí do bictoinov nie je bezpečnou investíciou. Taktiež uviedol, že kúpa bitcoinov sa podobá hazardnej hre, pretože má rovnakú úroveň rizika.

Raketový nárast ceny bitcoinov ohromil kritikov aj nadšencov. Investori sa pokúšajú porozumieť hnacim faktorom nekontrolovanej rally digitálnej meny. Bitcoin má trhovú kapitalizáciu približne 291 miliárd USD, najväčšiu zo všetkých kryptomien. Pred rokom mal jeden bitcoin hodnotu približne 780 USD. "Ak sa pozriete na to, čo sa stalo v tomto roku, rád by som varoval ľudí… Vieme pomerne málo o tom, čo nám hovorí cena bitcoinu," povedal Bailey BBC.

Rastúci záujem inštitucionálnych a retailových investorov podnietil globálne burzy, ako napríklad Cboe, aby začali s futures kontraktmi. CME Group začína s obchodovaním bitcoin futures už túto nedeľu a nemecký burzový operátor údajne zvažuje, či sa nepridá. Uvedenie termínových kontraktov na bitcoin predstavuje významný krok v legalizácii kryptomien. Futures sú deriváty alebo finančné nástroje, ktoré zaväzujú obchodníka k tomu, aby buď kúpil, alebo predal aktíva v určenom čase a za stanovenú cenu.


 

Nemecký burzový operátor Deutsche Börse zvažuje, že by na svojom trhu Eurex mohol spustiť obchodovanie s termínovými zmluvami na digitálnu menu bitcoin. Podľa hovorcu to však bude určitý čas trvať, kým padne konečné rozhodnutie. Ako uviedol hovorca nemeckého ministerstva financií, Nemecko pozorne sleduje vplyv digitálnych mien na finančné trhy. Odmietol sa však vyjadrovať k vývoju hodnoty bitcoinov. "Všeobecne možno povedať, že bitcoiny nie sú legálnym platidlom a nevzťahujú sa na ne žiadne záruky vkladov," dodal.

Aj Európsky bankový úrad varoval spotrebiteľov v podobnom duchu, neregulované virtuálne meny predstavujú veľké riziko, vklady nie sú nijak chránené. Úrad naďalej skúma, či je tieto meny potrebné regulovať. EBA upozorňuje, že ľudia využívajúci virtuálnu menu sa nemôžu spoliehať na žiadnu ochranu ani na odškodnenie, napríklad v prípade útoku hackerov alebo neúspešného transferu peňazí. Pre tieto meny neexistuje podobný systém poistenia, ktorý platí v EÚ pre bežné bankové  vklady.

Pred rizikami spojenými s používaním bitcoinov varovala aj Čínska centrálna banka. Za bitcoinmi nestojí ani vláda ani centrálna banka, ani žiadne skutočné aktíva. Ich hodnota závisí výhradne na dôvere osôb v túto menu.

Futures kontrakty nie sú zďaleka posledným finančným výdobytkom bitcoinu. Objavujú sa start-upy, ktoré poskytujú pôžičky, za ktoré dlžníci ručia bitcoinmi. Podľa agentúry Bloomberg sa úvery poskytujú vo fiat menách, za ktoré ako protihodnota dlžníci vystavia kolaterál vo forme kryptomeny. Podmienky pre získanie týchto úverov sú, na rozdiel od tých tradičných, veľmi prísne stanovené. Najväčším problémom ale zostáva volatilita kolaterálu.Ako bude veriteľ znášať situácie, keď pôjde cenu "ručiacej" digitálnej meny dole. To sa ale dá ošetriť tým, že ak si napríklad chce človek požičať 100 tisíc dolárov, musí poskytnúť bitcoiny až v hodnote 200 tisíc dolárov. K tomu je potrebné pripočítať úroky v rozmedzí od 12 do 20 percent. Zmluvy medzi oboma stranami obvykle obsahujú aj klauzulu, ktorá umožňuje dodatočný kolaterál v prípade nadmernej volatility kryptomeny, čo znamená, že je potrebné ešte nejaké tokeny poslať dodatočne.

Tieto nevšedné pôžičky môžu byť atraktívne najmä pre ťažiarov, ktorí vyťaženú kryptomenu nechcú predávať, ale potrebujú niečím zaplatiť faktúru za spotrebovanú energiu, alebo peniaze na vylepšenie technologického vybavenia. Bývalý riaditeľ AQR Capital Management Aaron Brown pre Bloomberg uviedol, že desať percent ľudí, ktorí držia bitcoiny, môže mať záujem ho použiť ako kolaterál. "V sektore pôžičiek vidím medzeru na trhu v hodnote desiatich miliárd dolárov," dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy