Posilňovanie českej koruny sa zastavilo

Kým v závere novembra sa voči euru koruna dostala až pod úroveň 25,40 CZK/EUR, jej terajší kurz je pod hranicou 25,70 CZK/EUR, čiže je najslabšia za šesť týždňov.

Česká koruna časť svojho tohtoročného posilňovania v uplynulých týždňoch stratila. Kým v závere novembra sa voči euru dostala až pod úroveň 25,40 CZK/EUR, jej terajší kurz je mierne pod hranicou 25,70 CZK/EUR, čiže je najslabšia za posledných šesť týždňov. Napriek tomu patrí česká koruna k najviac posilňujúcim menám, keďže od apríla si oproti spoločnej európskej mene pripísala viac ako päť percent, informuje český denník Hospodářské noviny.

Analytik Jan Bureš z Patria Finance za oslabením koruny vidí to, že časť zahraničných investorov z opatrnosti pred koncom roka uzatvára svoje často ziskové stávky na posilňovanie koruny. „Nijaký enormný útek zo špekulatívnych pozícií sa však nekoná,“ poznamenal pre Hospodářské noviny Bureš. „Svoju úlohu zohralo aj mierne odbúranie stávok na zvýšenie úrokových sadzieb Českou národnou bankou,“ dodal analytik. Niektorí členovia bankovej rady na jeseň signalizovali, že by rast sadzieb mohol byť rýchlejší. Guvernér Jiří Rusnok však potom vyjadrenia zjemnil, a to aj vo svetle posledných štatistík o vývoji českých miezd. Ich novembrový rast síce bol slušný, ale napriek tomu zaostal za očakávaniami trhu a centrálnej banky.

Pre ďalšie smerovanie kurzu českej koruny bude dôležité rokovanie bankovej rady centrálnej banky, ktoré bude 21. decembra. „Ak centrálna banka sadzby nakoniec zvýši alebo aspoň vyšle signál, že zvyšovanie sadzieb bude rýchlejšie, koruna sa pravdepodobne opäť dostane pod hranicu 25,50 CZK/EUR,“ povedal pre denník hlavný ekonóm ING Bank Jakub Seidler.

http://byznys.ihned.cz/c1-65990570-posilovani-koruny-se-zastavilo-ceska-mena-je-nejslabsi-za-poslednich-sest-tydnu-o-dalsim-osudu-rozhodne-verdikt-cnb

Súvisiace články

Aktuálne správy