Nemáte peniaze na podnikanie? Žiadny problém, vyskúšajte týchto 5 možností

, PR článok

V prípade, že chcete začať podnikať, môže vám toto úsilie zmariť niekoľko závažných problémov. Jedným z nich je aj obmedzený prísun financií. Ak máte v zálohe ale správnu kombináciu určitých zručností, znalostí, pracovnej etiky a marketingového know-how, malo by sa vám to podariť. My vám prezradíme, ako na to.

Na začiatok si musíte uvedomiť, na čo všetko vlastne potrebujete vo svojej novej firme peniaze, aby ste ich v prípade potreby vedeli nahradiť niečím iným.

Prečo podnik potrebuje peniaze?

V prvom rade je to na jeho riadenie a prevádzku. Ani v bežnej domácnosti, to bez minimálnej sumy na deň asi celkom nezvládnete. Aj váš podnik potrebuje z niečoho „žiť“ a aj tie najlacnejšie tonery niečo stoja. V začiatkoch podnikania budete potrebovať najviac financií na:

  • licencie a povolenia,
  • zásoby,
  • zariadenie a kancelársky priestor,
  • združenia, odbory a iné členstvá,
  • právne poplatky a zamestnancov.

Všetky tieto veci by ste teda mali určitým spôsobom „eliminovať“, aby bolo množstvo potrebných financií na začiatok menej. Tak poďme na to.

1. Znížte svoje potreby

Možností je samozrejme niekoľko a závisí to aj od druhu podnikania a odvetvia, v ktorom sa budete pohybovať. Niekto sa orientuje viac na medzinárodnú spoluprácu a zahraničný obchod, vďaka čomu radšej využíva založenie offshore spoločnosti.

Náklady na zamestnancov v klasickej firme môžete znížiť tým, že si zriadite virtuálne sídlo, v ktorom sa postarajú o všetky dôležité veci. Postupom času si môžete vytvoriť vlastné podnikateľské zázemie a zamestnať v ňom toho, koho potrebujete.

2. Zacieľte sa na jeden produkt alebo službu

Veľmi často to tak aj funguje, že človek príde na trh s dobrým nápadom, ktorý postupom času rozvíja. Ani vy nepotrebujete hneď vstúpiť do tých najväčších sfér biznisu, aby ste sa stali úspešným. Veľa Top manažérov a lídrov súčasnosti začínalo v garážových firmách.

Radšej si overte, ktoré veci a služby sa u verejnosti najviac ujali. Nepotrebujete na to drahý prieskum trhu. Začnite písať o svojich produktoch a zdieľať videá na sociálnych sieťach. Šírte odkazy a uvidíte, aká bude spätná väzba. Využite vo svoj prospech všetky kontakty a zistite, ako funguje reklama na Facebooku.

3. Podnikajte na internete

Vytvorenie dobrej webovej stránky je jednou z ďalších možností, ktorá vám v podnikateľských začiatkoch určite pomôže. Aby to ale bolo úplne dokonalé a fungovalo naozaj dobre, mali by ste zvážiť podrobný SEO audit, ktorý je súčasťou prevádzky každého silného webu.

4. Nepodceňujte detaily

Základy nejedného veľkého podniku sa už neraz otriasli z dôvodu podceňovania maličkostí. Každej jednej veci, od povinnej BOZP až po bežné medziľudské vzťahy, by ste preto mali pripisovať určitú hodnotu a zodpovedne pristupovať k riadeniu spoločnosti. V opačnom prípade sa vám to môže vypomstiť a náklady naopak zvýšiť.

5. Hľadajte zdroje

Ak sa vám darí uspieť a vidíte, že to má zmysel, môžete premýšľať nad rozšírením ponuky. Peniaze na svoj štart môžete získať aj z externých zdrojov. Existuje niekoľko spôsobov, musíte si však nájsť ten, o ktorého výhodách budete presvedčení:

  • rodina a priatelia
  • investori a organizácie
  • crowdfunding
  • štátne dotácie a pôžičky
  • bankové úvery

Takže ste nakoniec zistili, aké to môže byť jednoduché, musíte sa ale aj snažiť a zároveň veriť vo vlastné schopnosti. Držíme vám palce a prajeme pevnú vôľu.

Súvisiace články

Aktuálne správy