ECB zvýšila prognózy rastu ekonomiky eurozóny

Európska centrálna banka (ECB) je výrazne optimistickejšia ohľadom rastových vyhliadok ekonomiky eurozóny než pred tromi mesiacmi. V súlade s lepšími konjunkturálnymi vyhliadkami tiež zvýšila inflačnú prognózu pre budúci rok.
ECB očakáva, že hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny v tomto roku stúpne o 2,4 %, pričom vo svojej septembrovej predpovedi počítala s expanziou len o 2,2 %, uviedol na tlačovej konferencii po skončení zasadnutia Rady guvernérov šéf ECB Mario Draghi. Podľa aktuálnej prognózy by sa HDP eurozóny mal v roku 2018 zvýšiť o 2,3 % (doteraz sa predpokladalo, že o 1,8 %) a v roku 2019 o 1,9 % (1,7 %). ECB prvýkrát zverejnila aj predpoveď pre rok 2020, kedy počíta s nárastom o 1,7 %.
ECB vzhľadom na zlepšenie rastových vyhliadok a nedávne zdraženie ropy zvýšila svoju inflačnú prognózu pre budúci rok. V tomto roku očakáva, rovnako ako v septembri, nárast spotrebiteľských cien o 1,5 %. V roku 2018 by sa mala inflácia spomaliť len mierne na 1,4 % a nie až na 1,2 %. Predpoveď pre rok 2019 zostala na úrovni 1,5 %. V roku 2020 by sa potom malo tempo rastu spotrebiteľských cien zrýchliť na 1,7 %.
ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej miere inflácie tesne pod dvomi percentami. V novembri spotrebiteľské ceny v eurozóne medziročne stúpli o 1,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy