Takmer 1000 domácností je ohrozených nebezpečnými svetelnými reťazami

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) upozorňuje, že na slovenskom trhu sú nebezpečné výrobky, a to svetelné reťaze z Číny. Inšpekcia odporúča, aby ich spotrebitelia prestali používať, pretože hrozí vznik požiaru.
SOI zistila, že ich ponúkali na internetových stránkach zlavomat.sk a svietielkovo.sk, ktoré stiahli ponuku po zásahu inšpekcie 23. 11. 2017. Ide o exteriérové a interiérové vianočné lampičky 200 LED modely CL-211, CL-213, CL-214 a CL-218 a vianočné lampičky 100 LED modely CL-111, CL-112, CL-113, CL-114 a CL-118 z Číny. Modely sa líšia len farebným prevedením svietenia žiaroviek.
„Bolo predaných 967 výrobkov. Ohrozených je približne 1000 domácností,“ povedala vo štvrtok na tlačovej besede ústredná riaditeľka SOI Nadežda Machútová. Za závažnú skutočnosť považuje, že v ponuke bol opakovane ďalší výrobok, ktorý bol vyhlásený za vysoko rizikový v roku 2016. Inšpekcia odoberie ročne 12 typov svetelných reťazí, kontroly v súčasnosti pokračujú, zdôraznila. Zároveň apelovala na podnikateľov, aby si riadne skontrolovali sortiment, ktorí ponúkajú.
SOI zakázala firme predaj výrobkov a uložila povinnosť, aby informovala spotrebiteľov o týchto nebezpečných výrobkoch. Spotrebiteľ má pri vrátení nebezpečného tovaru predávajúcemu, u ktorého ho kúpil, právo na vrátenie kúpnej ceny. Občania, ktorí si kúpili výrobky cez internetový obchod www.svetielkovo.sk, môžu toto právo uplatniť v sídle spoločnosti Kosiny invest, s.r.o., Nábrežie Oravskej Priehrady 1158, 029 01 Námestovo, pretože tento internetový obchod už neexistuje.
Svetelné reťazce s 200 LED a 100 LED žiarovkami sú bez označenia výrobcu a dovozcu. Obsahujú zariadenie na prepínanie režimov svietenia. Označenie CE sa nachádza na viacerých častiach výrobku. Výrobky sú balené v papierovom obale, na ktorom je uvedený neúplný návod na použitie v slovenskom a poľskom jazyku, hmotnosť, pôvod, označenie CE v nesprávnom tvare, ako aj informácia, že reťazec je na vnútorné a vonkajšie použitie.
Príčiny nebezpečnosti sú nevyhovujúci prierez vodičov, v dôsledku nedostatočnej mechanickej pevnosti svietidla je možný prístup k živým častiam výrobku. Dĺžka kábla je nedostatočná medzi vidlicou a prvou objímkou. Svetelná reťaz neposkytuje dostatočnú odolnosť voči vode a nedostatočne chráni proti plameňom a zapáleniu.

Súvisiace články

Aktuálne správy