Nemecká ekonomika podľa inštitútu Ifo budúci rok vzrastie o 2,6 %

Doteraz inštitút predpokladal, že hospodárstvo krajiny sa v roku 2018 zväčší o 2 %.

Nemecká ekonomika by mala podľa prognózy inštitútu Ifo v budúcom roku posilniť o 2,6 percenta. Ide o výrazné zlepšenie prognózy hospodárskeho rastu, keďže doteraz inštitút predpokladal, že nemecká ekonomika sa v roku 2018 zväčší o 2 percentá. Ak sa prognóza naplní, bude to najsilnejší rast od roku 2011. Inštitút o tom informoval v správe, ktorú vo štvrtok poskytol agentúre SITA.

„Nemecká ekonomika je v skvelej forme,“ povedal šéf inštitútu Ifo Clemens Fuest. Len nedávno inštitút vylepšil prognózu rastu hrubého domáceho produktu (HDP) v tomto roku na 2,3 percenta. Ešte v júni očakával, že HDP za tento rok posilní o 1,8 percenta. „Darí sa mnohým odvetviam od stavebníctva po spracovateľský priemysel,“ poznamenal Timo Wollmershäuser, šéf oddelenia prognóz. „Ak by počet pracovných dní nebol taký nízky, mohli by sme byť svedkami tohtoročného rastu o 2,5 percenta,“ uviedol. Odhad pre rok 2019 však inštitút nezmenil a očakáva rast na úrovni 2,1 percenta.

Ifo zároveň odhaduje, že miera nezamestnanosti v Nemecku klesne z úrovne 5,7 percenta v tomto roku na 5,3 percenta v roku 2018 a na 4,9 percenta v roku 2019. Inflácia podľa inštitútu bude za tento rok na úrovni 1,8 percenta. V budúcom roku očakáva rast spotrebiteľských cien o 1,9 percenta a v roku 2019 bude podľa predpovede inštitútu inflácia na úrovni 2,2 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy