Lufthansa stiahla ponuku na prevzatie rakúskych aerolínií Niki

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa stiahla v stredu svoju ponuku na kúpu rakúskych aerolínií Niki, divízie nesolventnej leteckej spoločnosti Air Berlin.

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa stiahla v stredu svoju ponuku na kúpu rakúskych aerolínií Niki, divízie nesolventnej leteckej spoločnosti Air Berlin. Lufthansa tak reagovala na obavy Európskej komisie, že súčasný plán firmy prevziať väčšinu aktív Air Berlin a v rámci nich aj Niki môže mať negatívny vplyv na konkurenčné prostredie.
"Lufthansa informovala Air Berlin a jej konkurzného správcu, že v plánovanej transakcii mieni pokračovať, ale bez akvizície Niki," uviedla nemecká letecká spoločnosť v oficiálnom oznámení.
Rakúske aerolínie teraz čelia neistej budúcnosti. Nemecká vláda už varovala, že to povedie k bankrotu Niki a stiahnutiu jej lietadiel z oblohy.
Spoločnosť Air Berlin oznámila nesolventnosť v auguste a koncom októbra ukončila prevádzku, jej rakúska divízia Niki však pokračovala ďalej. Pôvodne chcela Lufthansa prevziať väčšinu aktív Air Berlin, na menšiu časť podala ponuku britská nízkonákladová spoločnosť easyJet. Jej akvizičné plány Európska komisia v utorok (12.12.) schválila bez akýchkoľvek podmienok. V prípade plánov Lufthansy má však obavy, že jej už teraz silná pozícia na trhu sa tým až príliš posilní.
Lufthansa preto pred časom ponúkla Bruselu, že sa vzdá niektorých vzletových a pristávacích pozícií, ktoré by prevzatím aktív Air Berlin získala. Ako uviedla, Bruselu to ale nestačilo a naznačil, že v súčasnej situácii akvizíciu spoločnosti Niki neschváli.
Pre Niki sa tak musí nájsť nový kupec. Záujem mali IAG, materská spoločnosť britských aerolínií British Airwys a letecká spoločnosť Condor patriaca pod cestovnú kanceláriu Thomas Cook. Air Berlin ale v utorok oznámila, že IAG už záujem nemá a ani ponuka firmy Thomas Cook nie je adekvátna. Jediným vhodným kupcom tak ostala Lufthansa, ktorá ale teraz pre odmietavý postoj EK ponuku stiahla.

Súvisiace články

Aktuálne správy