Spotrebiteľské ceny v USA v novembri stúpli o 0,4 %

Americkú novembrovú infláciu nahor posunulo zdraženie benzínu o 7,3 %, ale medzimesačná jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa ceny potravín a energií, bola minulý mesiac iba 0,1 %.

Spotrebiteľské ceny v USA v novembri stúpli o 0,4 percenta, keďže nahor ich posunulo výrazné zdraženie benzínu. Americké ministerstvo práce v stredu informovalo, že ceny benzínu po októbrovom oslabení v novembri prudko vzrástli, a to o 7,3 percenta. Medzimesačná jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa volatilné ceny potravín a energií, bola v novembri v USA iba na úrovni 0,1 percenta. Medziročne sa spotrebiteľské ceny v krajine zvýšili o 2,2 percenta a medziročná jadrová inflácia bola vo výške 1,7 percenta.

Ceny potravín v USA v novembri stagnovali, ceny bývania sa zvýšili o 0,2 percenta, ale letenky zlacneli o 2,4 percenta a ceny odevov sa znížili o 1,3 percenta, čo bol ich najväčší pokles od septembra 1998. Hoci americká ekonomika sa zrýchľuje, inflačné tlaky zostávajú utlmené. Miera nezamestnanosti v USA je na 17-ročnom minime 4,1 percenta. Avšak dobrá situácia na trhu práce zatiaľ negeneruje významný rast miezd, ktorý by infláciu posunul vyššie.

Súvisiace články

Aktuálne správy