Zamestnanosť v eurozóne aj v rámci celej EÚ sa v treťom štvrťroku zvýšila

Počas júla až septembra sa počet zamestnaných ľudí v eurozóne medzikvartálne zvýšil o 0,4 % a v celej EÚ o 0,3 %, medziročne v eurozóne vzrástol o 1,7 % v celej EÚ o 1,8 %.

Počet zamestnaných ľudí v eurozóne v treťom kvartáli tohto roka v porovnaní s predošlým štvrťrokom podľa sezónne upravených údajov stúpol o 0,4 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zvýšil o 0,3 percenta. Tento rast nasledoval po tom, ako sa v druhom štvrťroku počet zamestnaných ľudí v eurozóne zväčšil o 0,4 percenta a v celej EÚ o 0,5 percenta. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Oproti rovnakému kvartálu minulého roka sa zamestnanosť v eurozóne počas júla až septembra zvýšila o 1,7 percenta a v rámci celej EÚ vzrástla o 1,8 percenta. V druhom štvrťroku zamestnanosť v eurozóne medziročne stúpla o 1,6 percenta a v celej EÚ o 1,7 percenta. Eurostat odhaduje, že v treťom kvartáli tohto roka bolo v EÚ zamestnaných 236,3 milióna osôb, z toho 156,3 milióna v eurozóne. Ide o rekordný počet zamestnaných ľudí v oboch blokoch.

Na Slovensku zamestnanosť počas júla až septembra oproti predošlému kvartálu stúpla o 0,6 percenta po raste o 0,7 percenta počas apríla až júna. Medziročne sa zamestnanosť na Slovensku v treťom kvartáli zvýšila o 2,3 percenta po raste o 2,1 percenta v druhom štvrťroku.

V rámci členských krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, zamestnanosť medzikvartálne najviac stúpla v Estónsku (1,3 %), v Chorvátsku a na Malte (zhodne 1,1 %) a v Bulharsku (1 %). Medzikvartálny pokles zamestnanosti počas júla až septembra evidovali v Litve (-0,5 %) a Poľsku (-0,3 %). Zamestnanosť sa v treťom štvrťroku medzikvartálne nezmenila v Rumunsku a Veľkej Británii.

Súvisiace články

Aktuálne správy