Priemyselná výroba eurozóny aj celej EÚ sa zotavila

Októbrová priemyselná produkcia eurozóny medzimesačne stúpla o 0,2 % a v celej EÚ o 0,3 %, pričom v septembri v eurozóne aj v celej EÚ zhodne klesla o 0,5 %.

Priemyselná produkcia eurozóny v októbri podľa sezónne upravených údajov medzimesačne posilnila o 0,2 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zvýšila o 0,3 percenta. Priemyselný sektor sa tak zotavil, keďže v septembri v eurozóne aj v celej EÚ oslabil zhodne o 0,5 percenta. Medziročne sa októbrová priemyselná výroba v eurozóne zväčšila o 3,7 percenta a v celej EÚ o 4,2 percenta. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Medzimesačne v rámci členských krajín Európskej únie, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, priemyselná výroba v októbri najviac stúpla v Írsku (10,6 %), Dánsku (2,8 %) a Chorvátsku (2,7 %). Najvýraznejší pokles priemyselnej produkcie v októbri oproti predchádzajúcemu mesiacu evidovali na Malte (-6,1 %), v Portugalsku (-2,3 %) a v Holandsku (-1,8 %).

Medziročne októbrová priemyselná produkcia najvýraznejšie posilnila v Írsku (13,4 %), Slovinsku (10,7 %), Poľsku (10 %) a v Rumunsku (9,1 %). Oslabenie priemyselnej výroby v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka v októbri evidovali v Dánsku (-2,3 %), na Malte (-1,4 %) a v Holandsku (-0,4 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy