Ďalšia superbankovka v obehu: Kim si natlačí falošných dolárov, koľko sa mu zachce

, AFP;CNN;Bloomberg Foto: SITA/AP

KĽDR sa zrejme vrátila k tlačeniu falošných amerických dolárov, aby obišla medzinárodné sankcie, ktorým totalitný režim čelí kvôli svojim jadrovým a raketovým programom. Podozrenie vyvolal nový dokonalý falzifikát stodolárovej bankovky.

Tím juhokórejských špecialistov na boj proti falšovaniu peňazí v KEB Hana Bank potvrdil, že v novembri v pobočke banky v Soulu zaistili falošnú stodolárovú bankovku, ktorá je takmer nerozoznateľná od tej pravej. Na bankovke je uvedený rok vydania 2006, doteraz odchytené "superbankovky", vyrobené technikami za pomoci atramentu používaného u pravých bankoviek, mali na sebe rok 2001 alebo 2003.

"Toto je prvá superbankovka nového typu objavená na svete. Takéto bankovky sú vyrábané líniovou hĺbkotlačou s použitím špeciálneho druhu atramentu, ktorý mení farbu v prípade, že bankovku nakláňate pod rôznym uhlom," cituje agentúra AFP predstaviteľa banky I Ho-čunga.

"K výrobe falošných bankoviek takejto kvality potrebujete zariadenie v hodnote stoviek miliónov dolárov a to by žiadna zločinecká sieť do výroby falošných peňazí neinvestovala," dodal.

Ako ďalej uviedol, zatiaľ nie sú dôkazy o tom, že by odhalená bankovka bola vytlačená v KLĽR. V minulosti však bol s veľmi kvalitnými kópiami zahraničných bankoviek pristihnutý rad severokórejských diplomatov, napísala agentúra AFP.

Americký dolár ale nie je mena, ktorú by chcel vo veľkom objeme Kim Čong-un pre svoju krajinu nelegálne získať. Pre režim je atraktívna každá kryptomena, z dôvodu, že operuje úplne mimo kontroly jednotlivých vlád či bánk, čo umožňuje anonymné platby. Navyše je tu aj masívny nárast hodnoty, v prípade bitcoinu. Odborníci zaznamenali, že KĽDR sa j počas posledných mesiacov zameriava na burzy virtuálnych mien. Firmy zaoberajúce sa bezpečnosťou v kyberpriestore dokumentujú pokusy hackerov zo Severnej Kórey o krádež. "Faktom je, že Severná Kórea niekoľkokrát zaútočila na svetové burzy virtuálnych mien. Nevieme koľko sa im toho zatiaľ podarilo ukradnúť, ale polícia potvrdila pokusy režimu o hackerské útoky," uviedol pre CNN Lee Dong-Geun, riaditeľ štátnej juhokórejskej agentúry pre internet a bezpečnosť.

Server Bloomberg už v septembri informoval, že sa Severná Kórea vyhýba medzinárodným sankciám práve pomocou tajnej zásoby bitcoinov. Správa spoločnosti FireEye vtedy konštatovala zvýšenie počtu severokórejských útokov na servery v Južnej Kórei, na ktorých sa s digitálnymi menami obchodovalo. Luke McNamara, výskumník z FireEye uviedol pre Bloomberg, že sankcie vedú Severokórejčanov k stupňovaniu tejto aktivity. "Pravdepodobne to vnímajú ako nízkonákladové riešenie ich finančnej situácie," dodal.

Je pravdepodobné, že sa snahy severokórejského režimu o nadobudnutí bohatstva v podobe Bitcoin budú stupňovať, keďže len počas tohto roka stúpla hodnota virtuálnej meny o viac ako 1500 percent.

Súvisiace články

Aktuálne správy