Výbuch rakúskeho plynového terminálu: Ceny komodity prudko rastú

, Reuters;ČTK Foto: SITA/AP

Explózia plynového terminálu na východe Rakúska prerušila dodávky plynu do Talianska, Slovinska a Chorvátska, oznámil rakúsky prevádzkovateľ Gas Connect Austria. Taliansko hovorí o stave núdze. Veľkoobchodné ceny plynu v reakcii na udalosť prudko vzrástli, upozornila agentúra Reuters.

"Tranzit cez Rakúsko smerom na juh a juhovýchod je narušený až do ďalšieho oznámenia," uviedol rakúsky prevádzkovateľ terminálu vo vyhlásení. Dodal, že lokalita, ktorá je významným regionálnym prepravným uzlom, bola uzavretá. Hovorca Eustream potvrdil, že havária nebude mať vplyv na dodávky zemného plynu na Slovensko.

Iná bola ale situácia v Taliansku, kde minister priemyslu Carlo Calende povedal novinárom, že kvôli obmedzeniu dodávok po výbuchu musí vyhlásiť stav núdze. Podľa neho incident odhalil vážne problémy s dodávkami a zdôraznil potrebu Transadriatického plynovodu TAP, ktorý má poskytnúť Taliansku novú trasu pre dodávky, avšak kvôli protestom mešká. Talianska energetická firma Snam hovorí o možnom obnovení dodávky vďaka zásobám. Ministerstvo priemyslu upokojilo, že situácia je pod kontrolou.

Ruský Gazprom Export uviedol, že pracuje na presmerovanie toku plynu a snažia sa zabezpečiť neprerušené dodávky klientom. Rakúšania nakoniec dokázali sprevádzkovať všetky tranzitné linky. Uviedol to riaditeľ prevádzkovateľskej spoločnosti Gas Connect Austria. "Môžem potvrdiť, že sme v utorok pred polnocou znova sprevádzkovali všetky tranzitné linky a že fungujú na 100 percent," povedal Harald Stindl rakúskej rozhlasovej a televíznej spoločnosti ORF.

Explózia a prerušenie dodávok sa okamžite premietli do veľkoobchodných cien plynu. V Taliansku ceny na veľkoobchodnom trhu s dodávkou budúci deň stúpli o 97 percent na rekordných 47 eura za megawatthodinu. V Británii, ktorá je najväčším európskym trhom s plynom, sa cena plynu s okamžitým dodaním zvýšila o 35 percent na 92 ​​pencí za termálnu jednotu, čo je najviac od roku 2013.

Baumgartenský terminál je dôležitým skladiskom a uzlom pre distribúciu zemného plynu prichádzajúceho do Rakúska z Ruska a Nórska. S ročnou kapacitou 40 miliárd kubických metrov je toto zariadenie, uvedené do prevádzky v roku 1959, jedným z hlavných plynových stredísk strednej Európy. Odohráva sa tu preberanie, meranie a skúšanie plynu z Ruska, Nórska a ďalších krajín a príprava pre ďalší transport. Z 51 percent ho kontroluje rakúska energetická skupina OMV.

Súvisiace články

Aktuálne správy