Ako dostať emócie a finančné limity do rovnováhy počas predvianočných nákupov

, dailyworth Foto:TASR/AP

Blížia sa sviatky, ktoré predstavujú rovnaký nápor na naše emócie ako aj na naše peňaženky. Pred Vianocami neraz celkom bezhlavo nakupujeme, aby sme uspokojili svoje emocionálne túžby, hoci naše finančné možnosti nám to v tak rozsiahlej miere ani neumožňujú. Existuje však spôsob, ako tieto dve oblasti dať do súladu.

Sviatočný čas zvyčajne pokladáme za cenný a radostný, vianočné prípravy a nákupy sú ale pre mnoho ľudí zdrojom psychickej nepohody. Tak ,ako sa blíži termín vianočných nákupov, rastie miera podráždenie, potvrdzuje najnovšia štúdia spoločností PayPal a Kantar Millward Brown. Osem z desiatich Európanov má pocit, že je toho na nich pri vyberaní darčekov v preplnených obchodoch veľa. Prevláda úzkosť pri predstave, že možno nevyberieme ten správny darček, ale aj obava, že nedokážeme udržať pod kontrolou svoj rozpočet. Medzi ďalšími faktormi, ktoré zbavujú vianočnú atmosféru radostného pocitu, respondenti uviedli dopravné zápchy a davy v uliciach.

Pre mnohých ľudí sa nastávajúce sviatky spájajú s uvedomením si svojej neblahej finančnej situácie. Je jedno či uvažujete o zimnej dovolenke, alebo chcete svojich blízkych rozmaznať darčekmi, koniec roka sa už tradične spája s vyššími výdavkami.  Predvianočné nákupné šialenstvo v konzumnej spoločnosti nepozná hranice, výdavky sa ženú nad rozpočet a neraz aj na úkor zadlženia. Spotrebitelia uvádzajú, že im trvá aj niekoľko mesiacov, kým sa vyhrabú z predvianočného dlhu. „Radím každému, kto si zvykne brať úver na darčeky, aby to tieto Vianoce skúsil bez úveru. Zároveň si môže spočítať, koľko by ho úver stál na úrokoch a za zlomok týchto peňazí urobiť pre seba niečo užitočné, napríklad absolvovať kurz a získať tak lepšiu prácu. Neinvestujte do vecí, ktoré hneď po kúpe strácajú hodnotu, ale tak, aby vaša investícia rástla,“ radí Erik Németh, finančný sprostredkovateľ OVB Allfinanz Slovensko.

Hoci je lákavé stráviť bohaté sviatky, kedy si dožičíme viac než inokedy, netreba zabúdať na to, že po nich prichádza január a s ním aj finančné suchoty a priveľa stresu. Tomu sa ale dá vyhnúť, stačí ak urobíte zodpovedné rozumné finančné rozhodnutia už v decembri. Dostať emócie pod kontrolu nie je jednoduché, možno si v duchu poviete, že musíte byť finančne zodpovední, ale čo potom všetky tie veci, s ktorými sa Vianoce spájajú?

Stačí sa držať štyroch základných krokov:   
– určenie si priorít,  
– úprimný pohľad na finančné možnosti,   
– otvorená debata s rodinou,   
– včasné plánovanie.

Určite si priority
Ľudia, najmä však ženy, väčšinou mysli ana druhých. To platí samozrejme aj na Vianoce. Chceme dať našim deťom nádherné darčeky a rodičom zaplatiť dovolenku, akú vo svojom živote neskúsili. Odborníci ale upozorňujú, aby sme v tomto období nezabúdali na seba, teda skôr na zachovanie svojej finančnej stability. Neberte to ako povinnosť, musíte cestovať a rozdávať darčeky, záleží predsa aj na vašom finančnom zdraví, pohode, úrovni stresu a úzkosti. Splnenie nápadu o skvelej dovolenke nestojí za to, aby ste sa dostali do dlhu alebo aby vás to finančne zruinovalo. Príprava plánov na Vianoce musí zahŕňať aj váš finančný blahobyt, myslite na neho.

Reálne finančné možnosti
Pozrite sa na svoje finančné možnosti z hľadiska sviatočných výdavkov. Prikrývam sa len takou dekou, na akú mám. To platí aj v tomto prípade. Rozhodne by ste nemali nad rámec ani pod tlakom emócií. Skúste si zachovať odstup a pozrieť sa na svoje možnosti triezvo, aby ste videli, čo si v skutočnosti ešte môžete dovoliť a čo už nie. J pravdepodobné, že takéto zhodnotenie situácie bude mať tlmiaci účinok na vaše sviatočné vzrušenie, ale je lepšie si limity uvedomiť teraz, ako v januári po tom, ako ste sa zadlžili. Mnohokrát nám sviatky poskytujú falošnú predstavu o tom, čo si môžeme dovoliť, bude lepšie ak si dáme dolu ružové okuliare  a vyložíme karty na stôl. „800 eur je mesačný plat polovice obyvateľov Slovenska. Ak ho celý miniete len na darčeky, bude vám citeľne chýbať. Ak si túto sumu požičiate, musíte sa dlhé mesiace až roky uskromňovať. To nie je správna cesta,“ myslí si Erik Németh

Otvorená debata s rodinou
Často sa stáva, že partneri majú rozdielne názory čo sa týka výdavkov na Vianoce. Väčšinou zbúdame na to, že Vianoce trvajú len zopár dní a je po nich. Keď skončia, ľudia hľadajú možnosti, ako zaplatiť účty. Nie je jednoduché hovoriť s rodinou na tému financií, ale je dobré pripraviť sa na očakávania ostatných. Ak sa vaša rodina zvyčajne zameriava na kupovanie darčekov, pomôže vytiahnutie mien z klobúka, čo zabezpečí, že každý kupuje len jeden darček. Najlepšia vec, ktorú môžete urobiť, je prehodnotiť to, čo pre vás nastávajúce sviatky v skutočnosti znamenajú. Pre vás a pre vašu rodinu. Nenechať sa balamútiť konzumom, že Vianoce rovná sa nákup drahých darčekov.

Plánujte vopred
Koniec roka je obdobie, keď ľudia nepočúvajú varovania a prekračujú svoje finančné možnosti. Pri spontánnych nákupoch, čiže keď sa prechádzate po obchode a čakáte, čo vám padne do oka, ľudia míňajú najviac. Občas sa to samozrejme stáva aj v inom ročnom období, predovšetkým vďaka letným dovolenkám.  Odborníci odporúčajú myslieť na obdobie vyšších výdavkov vopred. Keď nadíde ich čas, už môžete mať čo to našetrené. Ak je to zimná dovolenka spojená s Vianocami a koncom roka, môžete si odkladať určitú sumu peňazí každý mesiac už od začiatku roka, aby úspory pokryli vaše dodatočné náklady. Naučiť sa finančnému plánovaniu v čase silného emocionálneho tlaku, si vyžaduje odhodlanie, ale v konečnom dôsledku zistíte, že mať bezpečnú finančnú základňu, je v podstate aj istou formou emocionálnej odmeny. Z dlhodobého hľadiska je to víťazstvo.
 


Štyri najčastejšie spôsoby, ako sa ľudia zadlžujú kvôli darčekom

  • Kreditná karta: Prečerpať kreditnú kartu je veľmi jednoduché, a preto aj extrémne nebezpečné. Kým pri hypotékach a ďalších úveroch úroky v posledných rokoch spadli, úrok pri kreditke ostal extrémne vysoký. Za bežné splátky zaplatíte 16-17 %, pri nepovolenom čerpaní cez limit aj  25 %. Splácajte vždy všetky požičané peniaze v bezúročnom období, do najbližšieho dátumu na výpise.
  • Úver od nebankovky môžete minúť na čokoľvek, a preto vás stojí výrazne viac  ako bankový. Zákon celkovú mieru nákladov obmedzuje na dvojnásobok tej bankovej, aj tak však za úver zaplatíte aj desiatky percent ročne. Nehovoriac o skrytých poplatkoch a nekalých praktikách, ktoré  sa stále občas objavia aj napriek tomu, že spoločnosti už certifikuje NBS.
  • Nákup na splátky sa v reklame objavuje s nulovým navýšením. V realite však ani zďaleka nie je bezplatný. Nízka mesačná splátka pri maximálnej splatnosti 10 rokov láka ku kúpe drahších vecí, ktoré však dvojnásobne preplatíte.
  • Spotrebný úver na 1-8 rokov má dnes v bankách úrok 5-15 percent ročne. Pri zbytočne dlhom splácaní môžete vianočný darček na spotrebný úver aj viacnásobne preplatiť. Obzvlášť zlé je, ak životnosť kupovaného produktu je kratšia ako úver, čiže ešte ste nesplatili úver a už potrebujete napríklad nový spotrebič.

Súvisiace články

Aktuálne správy