Eustream upravil pre výbuch v Rakúsku prepravný režim, dodávky sú bez obmedzení

Spoločnosť eustream upravila po výbuchu plynu na plynovom termináli v blízkosti dolnorakúskej obce Baumgarten an der March prepravný režim svojej siete. „Z dôvodu bezpečnosti sme prerušili prepravu v smere na Baumgarten,“ informoval Pavol Kubík zo spoločnosti, ktorá je prevádzkovateľom slovenskej prepravnej siete.
Uvedený stav podľa jeho slov nemá žiadny vplyv na zásobovanie slovenských odberateľov. V prípade zákazníkov Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) to potvrdil aj jeho hovorca Ondrej Šebesta. „Dodávka plynu pre priemysel aj domácnosti pokračuje bez akéhokoľvek obmedzenia,“ zdôraznil.
K mohutnému výbuchu terminálu došlo v utorok okolo 09.00 h. Na mieste nešťastia okamžite vypukol rozsiahly požiar, ktorý sa medzičasom hasičom podarilo lokalizovať.
Predstaviteľ rakúskeho červeného kríža pre agentúru DPA uviedol, že jedna osoba je zranená ťažko. Ďalších 17 ľudí utrpelo ľahšie zranenia. Výbuch a požiar okrem toho zničili viacero áut, ktoré boli zaparkované v areáli terminálu. V plynovom termináli pracuje približne 50 ľudí.
Rakúska polícia vyzýva vodičov, aby sa miestu nešťastia, na ktorom zasahujú záchranári a hasiči, vyhli. Do záchrannej akcie je zapojený aj zdravotnícky vrtuľník. Príčiny výbuchu začala vyšetrovať polícia.
Výbuch bolo počuť a vidieť i na slovenskej strane. Podľa starostu Vysokej pri Morave Dušana Dvorana dokonca hrozila evakuácia obce. „Výbuch nastal približne 500 m od nás, plamene šľahali do výšky 100 m,“ opísal situáciu po výbuchu.

Súvisiace články

Aktuálne správy