Koľko zarábajú kolegovia: Zverejniť, či nie?

, iDnes Foto: thinkstock

Tri tabu v slušnej spoločnosti: náboženské vyznanie, politické presvedčenie a výška mzdy. Ale práve informácia o tom, koľko zarábate, odbúrava nespravodlivosť v odmeňovaní a zvyšuje lojalitu a angažovanosť zamestnancov.

Tabu v otázkach odmeňovania podľa odborníkov dlho nevydrží. Zmena príde nástupom mladej generácie zamestnancov, ktorá nemá strach otázku výšky mzdy a hospodárenia firiem riešiť. Avšak aj doterajšie utajovanie tohto druhu informácií má svojich zástancov, ktorí moderný koncept transparentnosti firiem odmietajú. Odvolávajú sa na komplikovanosť ľudskej povahy a rozdielny rebríček hodnôt. V prípade jednoduchého porovnania dvoch platov sa dopracujeme k tomu, že začneme porovnávať svoju prácu s prácou kolegu. Výplata je podľa psychológov jednoduchá, ľahko pochopiteľná a porovnateľná hodnota, ktorá v  skutočnosti vyjadruje komplex nám ťažko prístupných manažérskych rozhodnutí. Od sympatií, cez objektívny výkon a schopnosti, od faktorov  spravodlivých po faktory náhodné až nespravodlivé. Tak ako v živote, ani v zamestnaní neplatí, že vedieť viac je vždy lepšie. Pokiaľ bude zamestnanec vedieť všetko, čo sa vo firme deje, jeho motivácia a spokojnosť sa tým nezvýši.

Niektoré firmy ale hovoria o trende, ktorý sa postupne udomácňuje v rámci firemnej kultúry. A tým je maximálna otvorenosť. Nie všetci zamestnanci ho však dokážu akceptovať. Väčšia sloboda sa spája s väčšou zodpovednosťou. Zamestnanci si tak už nemusia tajne porovnávať, či dostali zaplatené všetko, na čo majú nárok.

Pri vyšších pozíciách je to už skôr porovnávanie toho, kto je úspešnejší. Niektorí zamestnanci si otázku príjmov starostlivo strážia, predovšetkým z obavy zo závisti. Predovšetkým ak ide o mimoriadne a individuálne odmeny. Niektoré firmy dokonca o odmeňovaní zakazujú hovoriť.
 
Dnes platí, že výška platu je súkromnou informáciou každého z nás a len málo firiem akceptuje, že je to téma na verejnú diskusiu s ostatnými zamestnancami. Ak sú však dobre nastavené transparentné pravidlá, nie je problém odmeny obhájiť. V takom prípade ak na sebe zamestnanec pracuje, postupuje smerom hore nielen v kariérnom rebríčku, ale aj v odmenách.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy