Tri obete: Kto najviac zaplače, keď sa bitcoin zrúti

, Les Echos;CNBC;BI;ČTK Foto: SITA/AP

Divoká jazda najznámejšej digitálnej meny už pokorila niekoľko psychologických hraníc. To pochopiteľne priťahuje pozornosť investorov aj analytikov. Niektorí tvrdia, že špekulácie vytvárajú bublinu, ktorá jedného dňa spľasne. O následkoch píše francúzsky web Les Echos.

Po vzniku bitcoinu sa v priebehu niekoľkých rokov ako huby po daždi vyrojili stovky kryptomien. Podľa portálu coinmarketcap.com ich už existuje vyše 1300. Veľa start-upov sa pokúša zviesť na tejto technologickej vlne a priniesť svoje vlastné riešenie, avšak často neúspešne. „Investícia do bitcoinu je jednoznačne riziková. Ak chce investor dobre spávať, na investíciu do bitcoinu by mal jednoducho zabudnúť,“ povedal Maroš Ďurik, CEO investičnej skupiny Across Private Investments.

"Je to pre investorov toxický koncept," myslí si Stephen Roach z univerzity Yale a bývalý hlavný ekonóm investičnej banky Morgan Stanley. "Je to nebezpečná špekulatívna bublina," povedal minulý týždeň pre CNBC. "Bitcoin umožňuje okamžitý prenos hodnoty od jedného jednotlivca na svete k druhému. A bez sprostredkovateľa, to je jeho hodnota," dodal. Chapman povedal, že nedostatok bitcoinov je kľúčovým faktorom pre rast ceny, ale nie je to jediný dôvod, prečo očakáva, že v budúcnosti dosiahne šesťciferné číslo. "Ak sa pozrieme na bitcoin a jeho vplyv na financie, v skutočnosti to nie je šialené. Mohol byť značným spôsobom zmeniť finanacie, ako ich dnes poznáme."

Bitcoinové šialenstvo by mohlo už budúci rok predstavovať skutočné riziko pre širší trh, myslia si analytici Deutsche Bank. Torsten Slok, hlavný medzinárodný ekonóm firmy, poslal klientom zoznam významných rizík pre trh v roku 2018. Okrem iného sa na zozname objavil pád cien bitcoinu, vyššia inflácia a hrozba zo strany Severnej Kórey. Konkrétne ide o otázky týkajúce sa regulácie kryptomeny a transparentnosti v tom, čo presne držia investori, približuje Slok.

1. Užívatelia v koncoch
S dramatickou rally sa zvýšil počet užívateľov, hlavne počas ostatných šesť mesiacov. Odhaduje sa, že celosvetovo ich je približne 30 miliónov, z toho polovica v USA. Keby sa kurz začal rútiť, napríklad kvôli krachu finančného systému a strate dôvery, užívatelia bez zostali bez akejkoľvek ochrany. Pokiaľ má totiž kryptomena tú výhodu, že je decentralizovaná, nezávislá na centrálnych bankách, má zároveň tú nevýhodu, že sa za ňu žiadna centrálna banka nepostaví, aby chránila jej kurz a udržovala ju stabilnú v prípade výraznejšej nervozity na trhoch.

2. Ťažba a problém kapacity
Druhou obeťou by boli ťažiari. Bitcoiny vznikajú tak, že počítače s veľkým výpočtovým výkonom riešia zložité matematické algoritmy a za úspešné vyriešenie získa majiteľ počítača odmenu v podobe určitého množstva bitcoinov. Ťažiari tak v podstate využívajú kapacitu svojho počítača k tomu, aby validovali transakcie v bitcoinoch a udržiavali medzi sebou blockchain, čo je zdieľaná elektronická účtovná kniha – základ bitcoinu. Tak, ako kurz bitcoinu a počet transakcií vystrelil hore, narástli aj požiadavky na kapacitu výpočtových systémov. Priemerný počet transakcií sa počas niekoľkých rokov dokázal zvýšiť zo stoviek na 400 000. V úlohe ťažiariov dnes nájdeme väčšinou čínske spoločnosti, ktoré masívne investovali do dátových centier. Keby sa bitcoin zrútil, postihlo by čínske firmy to, čo v celkom inej situácii zažil tamojší oceliarsky sektor: problém s nadmernými kapacitami. Firmy by pokračovali v ťažbe a naďalej by dostávali odmenu v podobe bitcoinov, ktoré by ale boli v zásade bezcenné.

3. Zbytočná investícia (pre trhy)
Treťou a zároveň poslednou obeťou by boli asi aktéri finančného systému. Na strane finančných trhov je reč hlavne o burzách v Chicagu a o newyorskom Nasdaqu. Spoločnosť CBOE Global Markets, vlastník chicagskej opčenej burzy Chicago Board Options Exchange uviedol prvý termínový kontrakt na digitálnu menu na trh v noci na dnešok (SEČ). Burzový operátor CME Group sa k podobnému kroku chystá 18. decembra. Pozadu nezostávajú ani niektoré banky a investičné fondy. Spustenie futures na burze v CBOE dáva digitálnej mene legitímnosť v očiach niektorých inštitucionálnych investorov.
Záujem o nový produkt bol tak veľký, že došlo k preťaženiu webovej stránky CBOE. "Vzhľadom na silnú návštevnosť na našich webových stránkach môžu fungovať pomalšie ako obvykle a môžu byť niekedy dočasne nedostupné," uviedla vo vyhlásení burza. "Všetky obchodné systémy fungujú normálne." Len štyri hodiny po spustení futures počet zmlúv vzrástol nad 1 500.

S futures so splatnosťou v januári sa na burze CBOE začalo obchodovať o polnoci SEČ za cenu nad 15.000 USD. Postupne však bitcoin vystúpil až na 18 700 USD. Obchodovanie muselo byť dvakrát pozastavené, aby sa zmiernila volatilita. Andrew Keene, výkonný riaditeľ spoločnosti AlphaShark Trading, uviedol, že cenové rozpätie "bid-to-ask" bolo "príliš široké", aby mohol obchodovať s futures hneď. "Nemôžem obchodovať s produktom, keď je rozpätie 120 dolárov. Ak sa tieto rozdiely znížia, bude to pre obchodníkov oveľa jednoduchšie."

Termínované kontrakty nezahŕňajú obchody s aktuálnymi bitcoinmi. Sú to cenné papiere, ktoré sledujú vývoj ceny bitcoinu na burze Gemini, jednej z najväčších s  touto menou. Futures obchodované na Chicago Mercantile Exchange (CME) budú sledovať vývoj ceny bitcoinu na niekoľkých burzách.Je teda

Je teda bitcoin bublina? Podľa Andrewa Kenninghama, ekonóma Capital Economics, aj keby táto bublina spľasla, bude to mať len slabé dôsledky na širšie trhy s aktívami, bankový systém alebo globálnu ekonomiku. "Existuje niekoľko kanálov, vďaka ktorým môže mať bublina burzových aktív makroekonomické dôsledky, avšak žiadne z nich nepredstavujú veľké riziko v prípade bitcoinov," hovorí. "Po prvé, môže dôjsť k zásahu do výdavkov domácnosti, pretože investori utrpeli straty. Trhová kapitalizácia bitcoinu je však príliš malá na to, aby to vyvolávalo obavy. V súčasnosti sa pohybuje okolo 240 miliárd dolárov, čo je oveľa menej ako celková hodnota zlata (8 biliónov USD) alebo hodnota spoločnosti Apple (900 miliárd USD). Ak by sa cena bitcoinu dnes znížila na nulu, straty by sa rovnali poklesu cien akcií v USA o 0,6 %. Keďže väčšina investorov si zakúpila bitcoiny za omnoho nižšie ceny, príslušné straty by pravdepodobne boli menšie."

Vzhľadom na pomerne malú hodnotu v širšom kontexte, Kenningham tvrdí, že prasknutie bubliny by malo malé, ak vôbec nejaké dôsledky pre globálny bankový systém. "Zatiaľ čo burzová bublina môže ovplyvňovať ekonomiku prostredníctvom bankového sektora, tu také riziko nehrozí. Bitcoin sa obchoduje mimo bankového sektora," hovorí. "Neexistujú ani žiadne dôkazy o tom, že si ľudia masívnejšie požičiavajú, na financovanie svojich špekulácií v kryptomenách."

Kenningham hovorí, že akýkoľvek posun ceny bitcoinov pravdepodobne nebude mať širšie dôsledky pre finančné trhy alebo ekonomiku. "Neexistuje žiadna korelácia medzi cenou bitcoinu a iných rizikových aktív, takže pokles ich ceny by nemal ovplyvniť širšie finančné trhy. A ani nám nehovorí nič o širšom sentimente na trhu. Na rozdiel od bublín v technologickom sektore v deväťdesiatych rokoch a v amerických rezidenčných nehnuteľnostiach o niekoľko rokov neskôr, by prasknutie bitcoinovej bubliny nemalo mať systematické, makroekonomické dôsledky. Celková hodnota bitcoinu je stále príliš malá a je málo prepojená na širšiu ekonomiku," uzatvára.

Súvisiace články

Aktuálne správy