Viceprezident WTO kritizuje USA pre ich politiku „America First“

USA svojou politikou "America First" spôsobili mocenské vákuum vo Svetovej obchodnej organizácii (WTO).

USA svojou politikou „America First“ spôsobili mocenské vákuum vo Svetovej obchodnej organizácii (WTO). „Spojené štáty boli 70 rokov vedúcou silou pri vývoji svetového obchodného systému. Prezident Donald Trump sa tejto úlohy vzdal,“ povedal viceprezident WTO Karl Brauner pred nadchádzajúcim zasadnutím organizácie v Buenos Aires. „USA ako hlavného partnera bude len ťažké nahradiť.“
Na druhej strane toto vákuum dáva šancu Európskej únii, ktorej úloha by mohla zosilnieť. „EÚ sa ujíma mnohých iniciatív a vytvára nové zaujímavé spojenectvá, čo môžeme len privítať,“ tvrdí Brauner. Ako príklad uviedol spoluprácu s Brazíliou pri snahe obmedziť vnútroštátne poľnohospodárske dotácie.
Pre populistov, ktorí volia podobnú rétoriku ako Donald Trump, nevidí Brauner žiadne šance. „Zosilnie názor, že problémy tohto sveta môžeme vyriešiť len spoločne. Nacionalizmus, separatizmus a populizmus sú slepou uličkou.“ Podľa neho sa krajiny vrátia na cestu spoločných riešení. „Je to len otázka času,“ dodal Brauner.
Najnapínavejšou témou nadchádzajúceho stretnutia budú zrejme dotácie pre rybolov. WTO sa bude snažiť o obmedzenie alebo úplné zrušenie dotácií, ktoré vedú k nadmernému výlovu. Organizácia sa musí zaoberať aj otázkou zrušenia dovozných ciel na ekologický tovar, dostupnosťou služieb a jednotnými medzinárodnými pravidlami pre elektronický obchod.

Súvisiace články

Aktuálne správy