Ceny ropy Brent a WTI stúpli o viac než jedno percento

Ceny ropy v piatok vzrástli o viac než jedno percento. Dôvodom bol najmä rastúci dopyt v Číne a hrozba útokov v Nigérii, ktorá je najväčším africkým exportérom čierneho zlata.
Severomorská ropná zmes Brent do 18.25 SEČ vzrástla o 1,7 % na 63,25 USD za barel (53,87 eura). Americká ľahká ropa West Texas Intermediate (WTI) zdražela o 1,2 % na 57,37 USD za barel (159 litrov).
Dovoz surovej ropy do Číny dosiahol 9,01 milióna barelov denne, čo predstavuje druhý najväčší zaznamenaný objem. Podľa analytikov by tak Čína mohla už čoskoro preskočiť USA ako najväčšieho tohtoročného dovozcu ropy.
Ceny ropy podporila hrozba útokov v Nigérii, ktorá je najväčším africkým vývozcom ropy. Náladu na trhu podporilo aj predĺženie ťažobných kvót v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalších významných producentov do konca roka 2018.
Rast cien ropy, naopak, zabrzdili správy, podľa ktorých ťažba ropy v USA v týždni do 1. decembra stúpla o 25.000 barelov denne na 9,7 milióna barelov denne. Ide o najvyššiu úroveň ťažby od 70. rokov minulého storočia a blíži sa k objemu produkcie v Rusku a Saudskej Arábii.

Súvisiace články

Aktuálne správy