Slovnaft vyzbieral 60 ton použitého kuchynského oleja

Slovenské domácnosti v súčasnosti môžu odovzdať použitý olej na 162 čerpacích staniciach v 84 mestách a obciach.

Spoločnosť Slovnaft pokračuje v zbieraní použitého kuchynského oleja. Za približne šesť rokov vyzbierala bratislavská rafinéria 60 ton použitého oleja. Z neho následne partnerská spoločnosť Meroco vyrába biopalivovú zložku do motorovej nafty. „Slovenským domácnostiam v súčasnosti výrazne rozširujeme možnosť odovzdať použitý kuchynský olej. Zvýšili sme počet čerpacích staníc, na ktorých zbierame použitý olej z domácností. Možno ho odovzdať už na 162 čerpacích staniciach v 84 mestách a obciach,“ uviedol hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

Z jedného litra použitého kuchynského oleja sa vyrobí 0,9 litra biopalivovej zložky. „Domácnosti môžu zbierať akýkoľvek rastlinný kuchynský olej. Po vyprážaní z fritéz, ale aj olej, ktorý slúžil ako nálev rýb, zeleniny či syra. Dôležité je zbierať čistý olej, bez zvyškov potravín, šťavy z mäsa a vody,“ dodal Molnár s tým, že nazbieraný olej potom stačí odovzdať obsluhe na čerpacej stanici.

Skupina Slovnaft je integrovanou rafinérsko-petrochemickou skupinou. Kľúčovou spoločnosťou skupiny je Slovnaft, ktorá sa zaoberá najmä spracovaním ropy v jednej z najkomplexnejších európskych rafinérií a veľkoobchodným a maloobchodným predajom pohonných hmôt. Slovnaft prevádzkuje najväčšiu sieť čerpacích staníc v SR. Skupina Slovnaft je členom medzinárodnej Skupiny MOL.

Súvisiace články

Aktuálne správy