Fúzia Wintershall a Dea nadobúda konkrétnejšie rysy

Akvizícia Dea, bývalej divízie RWE, chemickým koncernom BASF nadobúda konkrétnejšie rysy. BASF a súčasný vlastník Dea - LetterOne ruského miliardára Michaila Fridmana podpísali predbežnú dohodu o fúzii.

Akvizícia Dea, bývalej divízie RWE, chemickým koncernom BASF nadobúda konkrétnejšie rysy. BASF a súčasný vlastník Dea – LetterOne ruského miliardára Michaila Fridmana podpísali predbežnú dohodu o fúzii.
Spojená spoločnosť bude mať názov Wintershall Dea, BASF v nej bude vlastniť 67 % akcií, LetterOne zvyšok. Podiel BASF sa má v priebehu troch rokov postupne zvýšiť a v strednodobom horizonte chcú vlastníci uviesť svoju spoločnosť na burzu. Pokiaľ protimonopolné úrady schvália fúziu, partneri očakávajú jej dokončenie v druhej polovici roka 2018.
Denník Handelsblatt vyčíslil hodnotu spojenej spoločnosti zhruba na 14 miliárd eur. Wintershall a Dea vlani vykázali spolu tržby 4,3 miliardy eur a čistý zisk 326 miliónov eur. Spolu vyprodukovali celkovo 215 miliónov barelov ropného ekvivalentu.
Fridman kúpil Dea v roku 2014 zhruba za 5,1 miliardy eur. Aj BASF mal záujem o divíziu, v tom čase však ťahal za kratší koniec. O rok neskôr Dea kúpila ropné a plynové náleziská koncernu Eon v nórskej časti Severného mora za 1,6 miliardy USD (1,36 miliardy eur). Dea je aktívna v ťažbe ropy a zemného plynu a má ťažobné koncesie v Nemecku, Nórsku, Dánsku, Egypte, Alžírsku a Mexiku. V roku 2016 zamestnávala približne 1150 ľudí a jej tržby dosiahli 1,5 miliardy eur.
Wintershall sa zameriava na výskum a ťažbu ropy a zemného plynu v bohatých regiónoch Európy, severnej Afriky, Ruska, Južnej Ameriky a Blízkeho východu. Spolu s Gazpromom sa zaoberá aj prepravou zemného plynu v Európe. V roku 2015 ruskému koncernu postúpil svoju divíziu obchodovania a skladovania zemného plynu výmenou za podiely v sibírskych náleziskách. Wintershall má zhruba 2000 zamestnancov a jeho tržby sa v roku 2016 pre nízke ceny a odstúpenie plynárenskej divízie prepadli až o 80 % na 2,8 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy