Export aj import Číny v novembri výrazne vzrástli

Hodnota čínskeho vývozu bola v novembri v sume 217,3 mld. USD, čo bol medziročný rast o 12,3 %, čínsky import sa zväčšil o 17,7 % na 177,1 mld. USD.

Čínsky export aj import v novembri výrazne posilnili. Vývoz krajiny medziročne stúpol o 12,3 percenta na sumu 217,3 mld. USD. Tempo rastu čínskeho exportu sa takmer zdvojnásobilo v porovnaní s októbrom, kedy posilnil o 6,9 percenta. Čínsky import sa v novembri medziročne zväčšil o 17,7 percenta na 177,1 mld. USD. Krajina za minulý mesiac vykázala obchodný prebytok 40,2 mld. USD.

Najnovšie údaje o vývoji čínskeho zahraničného obchodu prekonávajú prognózy väčšiny ekonómov. Sú tak ďalším dôkazom toho, že silnejúci globálny aj domáci dopyt podporujú ekonomický rast Číny. Tento optimistický vývoj by však mohli narušiť nové obchodné trenice medzi Čínou a USA. Minulý týždeň sa USA pripojili k Európskej únii v spore o štatút Číny v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WTO). USA a EÚ spoločne tvrdia, že komunistická čínska vláda naďalej zasahuje do obchodu krajiny tak výrazne, že Čína zostáva „netrhovou ekonomikou“.

Súvisiace články

Aktuálne správy