Venezuela môže s vlastnou virtuálnou menou pohorieť

, across Foto: SITA/AP

Chudobná Venezuela chce vytvoriť vlastnú virtuálnu menu. Jej snahou je bojovať proti finančnej blokáde, resp. sankciám zo strany Spojených štátov amerických. Mena sa má volať Petro a krytá by mala byť venezuelskými zásobami ropy a plynu a takisto zlatými a diamantovými rezervami krajiny. Napríklad aktuálna cena virtuálnej meny bitcoin na trhu presiahla dnes hodnotu 14- tisíc dolárov.

Úspech venezuelskej kryptomeny však nie je zaručený. "Motívom Venezuely zaviesť vlastnú virtuálnu menu menom Petro je pomoc domácej ekonomike, ktorá sa borí s viacerými problémami. Má byť krytá nerastným bohatstvom krajiny, najmä obrovskými zásobami ropy, zemného plynu, diamantov a zlata, ktoré vzhľadom na finančné problémy krajiny neumožňujú rozvoj ich využitia. Obrovská inflácia navyše znehodnocuje domácu menu, čo ekonomické problémy krajiny ešte viac prehlbuje," vysvetlil Jakub Rosa, analytik Across Private Investments.

Bezcenný bolívar

V súčasnosti sa ani bolívaru, venezuelskej oficiálnej mene, nedarí. Mena je krytá rezervami štátu. Hodnota bolívaru klesla oproti doláru za vlaňajšok na čiernom trhu takmer o 100 percent.

"Ratingová agentúra Standard & Poor´s znížila krajine rating dlhodobých záväzkov. Venezuela sa dostala do platobnej neschopnosti, keď nevyplatila úroky zo štátnych dlhopisov so splatnosťou v roku 2019 a 2024 v celkovom objeme 200 miliónov dolárov. Dlh Venezuely je obrovský a prakticky nesplatiteľný. Čiastočným riešením je obrovských dlhov hyperinflácia, ktorá sa aktuálne pohybuje blízko úrovne 700 percent. Tá však prakticky vymaže akékoľvek úspory domácností a znižuje ich životnú úroveň. Skôr či neskôr bude musieť Venezuela pristúpiť k čiastočnému predaju svojich aktív,“ poznamenal Rosa.

Venezuela sa zmieta v problémoch niekoľko rokov. Podľa ekonómov už krajina nie je v recesii, ale v ekonomickej depresii. Inflácia by mala tento rok vzrásť o viac ako 1600 percent. V roku 2018 by mala prekročiť hranicu 2300 percent. Ekonomiku Venezuely v posledných rokoch podkopáva lacná ropa na trhu. Krajina je na 95 percent závislá od príjmov z čierneho zlata. K tomu ju ekonomicky a politicky oslabuje zlyhanie socialistického vedenia krajiny a korupčné správanie sa politikov.

Venezuelčania možnosť vytvorenia virtuálnej meny vítajú. Už teraz mnohí ťažia bitcoiny, aby sa ochránili pred infláciou. "Venezuelčania nakupujú bitcoiny podľa hesla topiaci sa aj slamky chytá. V snahe ochrániť svoje úspory pred hyperinfláciou nakupujú kryptomeny, ktoré však ani z ďaleka nie sú bezpečným prístavom, kam sa je možné schovať v ťažkých časoch. Tým je napr. zlato a ostatné drahé kovy. Môže sa tak veľmi ľahko stať, že vzhľadom na vysoké výkyvy cien kryptomien sa môžu ľahko popáliť,“ povedal Rosa.

Kryptomeny na vzostupe 

Budúcnosť kryptomien neušla pozornosti ani iným krajinám. Japonsko uznalo Bitcion ako oficiálne platidlo. Skupina európskych bánk na čele so švajčiarskou UBS začali pracovať na vytvorení novej digitálnej meny pre platby finančných inštitúcií. Aj Čína vyvíja vlastnú kryptomenu. Chce tak oslabiť vplyv bitcoinu a ďalších virtuálnych mien, nad ktorými nemá kontrolu. Oficiálne ale čínska centrálna banka hovorí o boji proti praniu špinavých peňazí a daňovým únikom.

Bitcoin a technológia Blockchain, na ktorej je celý systém kryptomeny postavený,  však treba v prvom rade brať ako prevratnú technológickú inováciu než menu. Peniaze, ako ich poznáme v súčasnosti, sú totiž legislatívne vymedzené a vydávané menovou autoritou, ktorú vo väčšine krajín zastupuje centrálna banka.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy