Predaj áut v západnej Európe vzrástol v novembri o vyše 5 %

Predaj osobných áut v západnej Európe vzrástol minulý mesiac o viac ako 5 %, k čomu prispel najmä vývoj na nemeckom a francúzskom trhu. Uviedla to v utorok poradenská spoločnosť LMC Automotive.
Ako LMC informovala, v krajinách západnej Európy sa v novembri predalo 1,144 milióna áut, čo medziročne znamená rast o 5,4 %. Čísla LMC sú kombináciou už známych údajov z jednotlivých krajín a odhadov pre niektoré menšie trhy, ktoré o výsledkoch budú informovať neskôr.
Najviac sa predaj zvýšil v Španielsku, a to o 12,4 %. Prudko však rástol aj predaj vo Francúzsku, o 10,3 % a v Nemecku, kde sa zvýšil o 9,4 %. Naopak, podľa informácií britského Združenia výrobcov a predajcov áut (SMMT) predaj áut v Británii v novembri klesol o 11,2 %. Čiastočne sa pod to podpísali obavy v súvislosti s brexitom, ako aj neistota ohľadne budúcnosti dieselových vozidiel. Britský trh s autami tak smeruje k celoročnému poklesu, prvému od roku 2011.
V rámci západnej Európy LMC očakáva, že za celý rok dosiahne rast predaja 2,7 %. V raste by mal región pokračovať aj v budúcom roku, ale v podstatne slabšom, LMC Automotive predpokladá, že dosiahne len 0,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy