Čo priniesol tento rok a prečo sa obávať toho budúceho

, Bloomberg Foto: thinkstock

Rok 2017 sa pomaly končí. Ponúkame 11 grafov, ktoré ilustrujú, aký bol rok na finančných trhoch. Ale to čo zobrazujú, vnáša určitú mieru nervozity, čo prinesie rok 2018.

Celková hodnota spoločností kótovaných na svetových akciových trhoch dosiahla 98 750 067 000 000 dolárov, čo je prvýkrát v dosahu 100 biliónov dolárov.

Tento nárast hodnôt vlastného kapitálu bol sprevádzaný poklesom cenových výkyvov. Tento rok volatilita na akciových trhoch klesla po prvýkrát pod volatilitu dlhopisového trhu.

Dlhopisový trh tiež vyzerá ako problémová bublina. Dvojročné štátne dlhopisy eurozóny sa tento rok dostali pod nulu. Väčšina vlád si môže požičať za ešte nižšie náklady ako je depozitná sadzba Európskej centrálnej banky.

Výnosy sú nižšie, keďže ECB naďalej rozširuje svoju bilanciu nákupom dlhopisov.

Na americkom trhu štátnych pokladničných poukážok je vyrovnanie výnosovej krivky znepokojujúce. Upozorňuje na to napríklad miliardár Bill Gross.

Pri skromných výnosoch vládnych dlhopisov presúvajú investori svoje pozície do podnikových dlhopisov. Dlhopisové fondy európskeho investičného stupňa získali hotovosti 45 po sebe nasledujúcich týždňov, podľa analytikov Bank of America Merrill Lynch. Takéto príjmy určite prinesú nový rekord. Predaj nových korporátnych dlhopisov denominovaných v eurách tiež dosahuje tento rok rekordy.

Spready európskych dlhopisov s neinvestičným stupňom sa v auguste na krátko dostali pod 10-ročné pokladničné poukážky USA. Keďže investori hovoria, že kupujú dlhopisy s vysokým výnosom, výraz "vysoký výnos" sa stáva čoraz nevhodnejším.

Minulý mesiac anonymný zberateľ ponúkol najvyššiu cenu za umelecké dielo. Zaplatil 450,3 milióna dolárov za Leonarda da Vinciho, čo riadne prekonalo odhady aukčného domu, že sa predá za 100 miliónov amerických dolárov. $.

Tento rok sme svedkami nárastu cien akcií Amazonu o viac ako 55 percent.To je obzvlášť dobrá správa pre zakladateľa a šéfa firmy Jeffa Bezosa. Je len druhým výkonným riaditeľom, ktorý kedy dosiahol magickú 100 miliárd dolárov, podľa tímu Bloomberg Billionaires. Zakladateľ Microsoftu Bill Gates dosiahol tento míľnik v roku 1999.

A potom je najproblémovejší trh. Bublina všetkých bublín, Bitcoin. Cena virtuálnej meny prvýkrát prekročila 10 000 USD. To je desaťnásobný rast počas tohto roka.

Napriek tomuto kroku, médiá informujú o tom, že kryptomena stále nedosiahla svoju špičkou. Stále si myslíte, že v roku 2018 sa nič veľké neudeje?

 

Súvisiace články

Aktuálne správy