Maloobchod eurozóny aj celej EÚ medzimesačne oslabil

Októbrové tržby maloobchodu eurozóny oproti septembru klesli o 1,1 % a v rámci celej EÚ oslabili o 0,5 %.

Sezónne upravené tržby maloobchodu eurozóny v októbri medzimesačne oslabili o 1,1 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zmenšili o 0,5 percenta. Medziročne sa októbrové kalendárne upravené maloobchodné tržby v eurozóne zväčšili o 0,4 percenta a v rámci celej EÚ stúpli o 0,9 percenta. Vyplýva to z odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý o tom informoval v utorok.

Slovenský maloobchod sa v októbri medzimesačne zväčšil o 0,6 percenta. V rámci štátov EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, bol medzimesačný rast slovenského maloobchodu tretí najlepší spolu s maloobchodom Poľska, ktorý tiež stúpol o 0,6 percenta. Najsilnejší medzimesačný rast maloobchodných tržieb bol v Rumunsku (1 %), po ktorom nasledovala Veľká Británia (0,9 %). Najvýraznejší medzimesačný pokles evidoval maloobchod Luxemburska (-5,3 %), Portugalska (-2,3 %) a Rakúska (-1,9 %).

Medziročne sa októbrové maloobchodné tržby na Slovensku zväčšili o 5,7 percenta. V rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, maloobchodné tržby medziročne najviac stúpli v Rumunsku (12,6 %), Poľsku (7,1 %) a v Írsku, Maďarsku a na Malte (zhodne 6,3 %). Najvýraznejší medziročný pokles maloobchodu vykázali Luxembursko (-27 %), Rakúsko (-2,2 %) a Belgicko (-2,1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy