Dow Jones Industrial sa v pondelok dostal na nový rekord 24.534,04 bodu

Kľúčový americký akciový index Dow Jones Industrial v pondelok najprv prudko vzrástol a dostal sa na nový rekord, neskôr však značne zredukoval svoje zisky. Dow Jones najprv vyskočil na nové historické maximum 24.534,04 bodu. Index profitoval zo schválenia daňovej reformy v americkom Senáte. Neskôr však zmazal veľkú časť ziskov a padol pod hranicu 24.300 bodov. Dow Jones nakoniec uzavrel pondelkové obchodovanie s plusom 0,24 % na úrovni 24.290,05 bodu.

Širší index S&P 500 sa takisto dostal na nový rekord 2665,19 bodu. Obchodovanie nakoniec uzavrel so stratou 0,11 % na úrovni 2639,44 bodu. Technologický index Nasdaq 100 klesol o 1,17 % na 6263,70 bodu. To znamená, že technologické akcie zostávajú pod tlakom aj po výpredaji z polovice minulého týždňa.

Aj keď daňovú reformu ešte musí schváliť Snemovňa reprezentantov, republikáni sú optimistickí a veria, že prezident Donald Trump ju podpíše ešte pred koncom roka. Súčasťou reformy je napríklad zníženie dane firiem z 35 % na 20 %.

Problémy v Bielom dome aj napriek doterajším úspechom pri presadzovaní daňovej reformy nezmizli. Vyšetrovanie ruskej aféry pokračuje. Navyše americká vláda bude musieť v piatok (8.12.) zatvoriť prvé úrady, ak sa dovtedy nezvýši dlhový strop, upozornil analytik firmy CMC Markets Jochen Stanzl. "Zaujímavé je, že sa dokážu dohodnúť na podstatne drahšej daňovej reforme, ale nie na financovaní aktuálnych verejných výdavkov."

Nič však v súčasnosti nenaznačuje, že by sa ekonomika USA spomaľovala. O ďalšie impulzy by sa tento týždeň mohli postarať nové makroekonomické údaje. Investori čakajú predovšetkým na piatkovú správu ministerstva práce o vývoji nezamestnanosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy