Mestá musia ponúknuť kvalitné bývanie, ak sa chcú presadiť

Pokiaľ mestá chcú byť konkurencieschopné, musia ponúknuť aj kvalitné bývanie, povedala pre TASR vedúca oddelenia mestského rozvoja a bytovej politiky Ministerstva dopravy a výstavby SR Erika Horanská. Doplnila, že na Slovensku bolo po roku 1989 sprivatizovaných vyše 90 % bytového fondu, avšak s obrovským modernizačným dlhom. Pravdepodobne aj tento fenomén prispel k deformácii prístupu k bývaniu, pretože väčšina ľudí preferuje vlastné bývanie, čo nie je vo svete bežná situácia.
„Forma podpory nájomných bytov existuje v spojenom modeli. Peniaze sa dajú čiastočne požičať zo Štátneho fondu rozvoja bývania, čiastočne sa dá vziať štátna dotácia, ktorú poskytuje Ministerstvo dopravy a výstavby SR,“ konštatovala Horanská a ocenila v minulosti výstavbu nájomných bytov v krajskom meste Trnava v súvislosti so stavbou automobilky PSA.
Konštatovala, že ľudia v mestách sú lepšie platení a mestá sa spoliehajú na to, že si títo obyvatelia vyriešia bývanie vo vlastnej réžii. V malých obciach však potrebujú nových obyvateľov, aby mali vyšší príspevok z podielu daní z príjmu a sú skôr náchylné stavať nájomné domy.
„Nájomné byty majú ostať nájomnými bytmi, nie odloženou kúpou bytu,“ zdôraznila Horanská. Mestá sa podľa nej bránia nájomnému bývaniu aj preto, lebo sú s tým spojené starosti.
Kvalita bývania v meste, urbanizmus, občianska vybavenosť, spoločenské zázemie, ponuka kvalitného vzdelávania či voľnočasové aktivity vytvárajú atraktivitu konkrétneho mesta či regiónu. „Ak chcete prilákať podnikateľov, zahraničné investície, musíte byť schopní ponúknuť aj kvalitné bývanie. Keď sa zahraniční investori rozhodujú kam pôjdu a kam nie, berú do úvahy aj veľa tzv. mäkkých parametrov,“ vysvetlila Horanská. Predstavitelia firiem sa rozhodujú aj na základe toho, kam budú chodiť ich deti do školy, čo budú robiť ich manželky, ako budú tráviť voľný čas. „Ak by som mala použiť príklad Jaguar Land Rover, žiaľ, podľa našich informácií nikto z top zamestnancov nechce bývať v krajskom meste Nitra, chcú bývať v Bratislave či vo Viedni,“ priblížila situáciu v regióne, kde pokračuje výstavba automobilky Jaguar Land Rover.

Súvisiace články

Aktuálne správy