Posudkoví lekári SP skontrolovali za desať mesiacov 37,2 tisíca invalidných dôchodcov

Zvýšený stupeň invalidity posudkoví lekári priznali v 2 884 prípadoch, znížený stupeň invalidity v 1 070 prípadoch a odobrali invaliditu v 394 prípadoch.

Posudkoví lekári Sociálnej poisťovne (SP) vykonali za desať mesiacov tohto roka u poberateľov invalidného dôchodku 37 205 kontrolných lekárskych prehliadok. Naďalej invalidnými bez zmeny na vyšší alebo nižší stupeň invalidity uznali 32 857 posudzovaných poistencov, zvýšený stupeň invalidity priznali v 2 884 prípadoch, znížený stupeň invalidity v 1 070 prípadoch a odobrali invaliditu v 394 prípadoch. Informoval o tom hovorca SP Peter Višváder.

Sociálna poisťovňa môže predvolať invalidného dôchodcu na kontrolnú lekársku prehliadku, ak sa u neho predpokladá zmena vo vývoji zdravotného stavu a zmena schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť. Invalidný dôchodca, ktorému bolo poštou doručené predvolanie na kontrolnú lekársku prehliadku, je povinný sa na kontrole osobne zúčastniť. Ak prísť nemôže, po odôvodnenom ospravedlnení posudkový lekár pobočky Sociálnej poisťovne presunie prehliadku a opätovne ho predvolá na nový termín kontroly. Ak poistenec na posúdenie zdravotného stavu nepríde a ani neospravedlní svoju neúčasť, posudkový lekár dá príslušnému útvaru sekcie dôchodkového poistenia návrh na zastavenie výplaty invalidného dôchodku.

Súvisiace články

Aktuálne správy