OPEC a ďalší producenti zrejme predĺžia dohodu o obmedzení ťažby do konca 2018

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a Rusko vytvorili náčrt dohody o predĺžení zníženia produkcie do konca budúceho roka. Obe strany však ešte stále dopracovávajú kľúčové detaily, uviedli pre agentúru Bloomberg zdroje oboznámené s diskusiami.
Predstavitelia OPEC a ďalších producentských krajín na čele s Ruskom sa na budúci týždeň stretnú vo Viedni, kde budú hovoriť o predĺžení spoločného obmedzenia ťažby. Moskva doteraz tvrdila, že zatiaľ nie je potrebné predlžovať aktuálnu dohodu, keďže tá sa má skončiť až v marci 2018.
Po niekoľkých dňoch rokovaní sa však Moskva a Rijád zhodli, že na stretnutí 30. marca môžu oznámiť predĺženie obmedzenia produkcie, uviedol zdroj, ktorý nechcel byť menovaný, keďže diskusie sú dôverné. Rusko chce, aby mala nová dohoda o predĺžení novú rétoriku, ktorú by viazala veľkosť zníženia ťažby na zdravie trhu s ropou.
„Cieľ, ktorým je navrátenie rovnováhy na trh s ropou, ešte nebol plne dosiahnutý, takže každý podporuje predĺženie, aby sa dosiahol konečný cieľ. Rusko tiež podporuje tieto návrhy,“ povedal v piatok ruský minister energetiky Alexander Novak v rozhovore pre televíziu RBC. „Aktuálne uvažujeme o viacerých možnostiach. O detailoch budeme diskutovať na stretnutí 30. novembra.“

Súvisiace články

Aktuálne správy