Británia podľa prognózy čelí dvom desaťročiam bez rastu miezd

Na základe analýzy rozpočtových plánov krajiny britský Inštitút pre fiškálne štúdie uviedol, že po úprave o infláciu budú priemerné zárobky v Británii v roku 2021 nižšie ako v roku 2008.

Priemerné zárobky vo Veľkej Británii smerujú k tomu, že v roku 2021 budú o 1 400 libier (GBP) ročne nižšie, ako sa prognózovalo vlani. To znamená, že po úprave o infláciu budú priemerné zárobky v Británii nižšie ako v roku 2008. Uviedol to britský Inštitút pre fiškálne štúdie na základe analýzy rozpočtových plánov krajiny a správy britského Úradu pre rozpočtovú zodpovednosť. Informoval o tom na svojej internetovej stránke denník the Guardian.

„V oblasti rastu miezd nám hrozí strata nie iba jedného, ale takmer dvoch desaťročí,“ povedal Paul Johnson, riaditeľ Inštitútu pre fiškálne štúdie. Z analýzy inštitútu vyplýva, že britský hrubý domáci produkt na osobu bude v roku 2021 o 3,5 percenta menší, ako sa prognózovalo v marci 2016.

Britský Úrad pre rozpočtovú zodpovednosť odhaduje, že ekonomika v tomto roku posilní o 1,5 percenta, v budúcom roku už len o 1,4 percenta a v rokoch 2019 a 2020 sa rast britskej ekonomiky ešte viac spomalí, a to na úroveň 1,3 percenta ročne.

https://www.theguardian.com/business/2017/nov/23/uk-no-earnings-growth-budget-brexit-productivity-ifs

Súvisiace články

Aktuálne správy