Táto krajina je pre starších: Startupy oslavujú úspechy mladých, inovatívnejší sú však tí starší

, qz Foto: thinkstock

Obraz zo Silicon Valley ponúka mladých tvorcov okolo dvadsiatky, bez vysokoškolského diplomu, oblečených v absolútne ležérnom štýle. To by mal byť model tvorivosti 21. Storočia. Avšak výskum ukázal, že v skutočnosti sú starší ľudia kreatívnejší a produktívnejší.

Štúdia Nadácie pre informačné technológie a inovácie z roku 2016 sa zamerala na demografické údaje od viac ako 900 osôb, ktoré v USA dosiahli obdivuhodné výsledky v rôznych odvetviach. Štúdia zistila, že celkový stredný vek inovátorov bol 47 rokov. Iba 5,8 % vzorky, ktorá zahŕňala osoby vo veku od 18 do 80 rokov, mala 30 rokov alebo menej. Inovatívnosť dosiahla vrchol vo veku 46 až 50 rokov. Miera inovácie je naďalej veľmi vysoká až do veku 55 rokov a výrazne klesá po 65 roku života, čo je medián očakávaného veku odchodu do dôchodku v USA.

Najmä v oblasti prírodných vied, vied o materiáloch a v oblasti informačných technológií mali jednotlivci, ktorí podali patenty, tendenciu byť v druhej polovici svojej kariéry.

K podobnému výsledku sa dopracovala aj štúdia Johna Walsha z Georgia Institute of Technology a Sadao Nagaoka z Hitotsubashi University v Japonsku. Spoločne analyzovali vzorku 1 900 vynálezcov v USA a zistili, že priemerný vek pre amerických vynálezcov je 47 rokov. Viac ako 20 % vynálezcov bolo podaných vo veku päťdesiat rokov a viac ako 10 % vo veku 60 alebo viac rokov. Iba 5 % všetkých vynálezcov z prieskumu si zažiadalo o patent pred 25. rokom života. V USA aj Japonsku, práve tí starší vynálezcovia podávali patenty s vyššou hodnotou.

Dokonca aj mimo odvetvia ťažkého priemyslu, zlepšenie úrovne vzdelania starších pracovníkov a neskorší odchod do dôchodku znamenal, že starší pracovníci zaznamenali rast svojich príjmov.

Podľa výskumu Garyho Burtlessa a Nancy D. Whiteheadovej z Brookings Institution, pracovníci vo veku od 60 do 74 rokov zarábajú viac ako tí medzi 25 a 59 rokov. V roku 2011 bola hodinová mzda starších mužov vyššia o 22 %, zatiaľ čo u starších žien o 10 %.

Niektoré z týchto štúdií boli nedávno uvedené v The New York Times s tým argumentom, že mnohým pracovníkom ich vyšší vek neprekáža, mnohí vynálezcovia sa k vrcholu svojej práce dostanú až v neskorších štádiách svojej kariéry. V tomto smere dáva za príklad Johna Goodenougha, vynálezcu najdôležitejšej zložky každej lítium-iónovej batérie, ktorý je súčasťou takmer každého prenosného elektronického zariadenia. Tridsaťpäť rokov po jeho vynáleze svet potrebuje super batériu, ktorá by mohla zabezpečiť udržateľnosť elektrických vozidiel. "Chcem vyriešiť tento problém predtým, mám len 92 rokov, mám ešte čas, " vyjadril sa v roku 2015. Dnes vo veku 94 rokov Goodenough tvrdí, že má nové riešenie, ktoré by umožnilo elektrickým vozidlám cenovo konkurovať konvenčným vozidlám.

Súvisiace články

Aktuálne správy