Jediný graf: Tí, čo sa boja recesie, by už mali nakupovať zlato

, SRSroccoReport Foto: SITA/AP

Analytici varujú, že akciová rally sa blíži ku svojmu koncu a za rohom už je ďalšia finančná kríza. V tom prípade je ale na čase zamerať sa na také aktíva, ktoré dokážu majetok ochrániť bez väčších strát aj v čase, keď sa ceny ostatných inštrumentov rútia prudko dole.

Jedným z takých je zlato, ktoré dokáže ponúknuť zaujímavé výnosy i v čase hospodárskej recesie. Kým počas býčích trendov papierových inštrumentov má zlato oproti iným aktívam obvykle relatívne nižší výnos, karta sa obracia počas zlých časov. Práve to je vlastnosť, pre ktorú je ideálne do zlata investovať. Keď v roku 2002, súvislosti s doznievajúcou dotcom bublinou a krachom, ktorý prasknutie vyvolalo, stratil index S&P 500 viac než 20 %. Zlato si naopak takmer 25 % pripísalo. Nebolo to inak ani v roku 2008. Index S&P 500 sa prepadol o takmer 40 %, avšak zlato prinieslo kladný výnos v hodnote skoro 3 %.

V dnešnej neistote je zlato opäť bezpečným prístavom, v ktorom sa dá prečkať potenciálna finančná kríza. Situáciu ale mierne komplikujú centrálne banky, predovšetkým tá čínska, ruská a indická, ktoré zlato nakupujú v stále väčšom objeme a jeho cenu tak tlačia smerom hore.

Súvisiace články

Aktuálne správy