Britov čaká najdlhšie obdobie poklesu príjmov za vyše 60 rokov

Bežní Briti sa budú musieť vyrovnať s najdlhším poklesom životnej úrovne od 50. rokov minulého storočia. Predpokladá to think-tank Resolution Foundation, ktorý vychádza z aktuálnych prognóz rastu ekonomiky ministerstva financií.
Nové predpovede počítajú v najbližších piatich rokoch s priemernou expanziou na úrovni 1,4 %, čo znamená, že britská ekonomika bude v roku 2021 o 72 miliárd GBP (80,89 miliardy eur) alebo 3,4 % menšia, než sa očakávalo ešte v marci 2016, čo bola posledná prognóza zverejnená pred hlasovaním Britov za vystúpenie z Európskej únie (EÚ).
„Aktuálne znižovanie príjmov zrejme bude dlhšie, aj keď slabšie, než bol pokrízový pád, keď sa očakáva, že pokles reálnych disponibilných príjmov bude v období medzi rokmi 2015 a 2020 trvať bezprecedentných 19 kvartálov po sebe,“ uviedol think-tank Resolution Foundation.
Aktuálna zmena v oblasti daní a sociálnych príspevkov zvýši tlak na zníženie životnej úrovne a nárast sociálnej nerovnosti, keď najchudobnejšia tretina domácností do roku 2021 v priemere príde o 715 GBP ročne a najbohatšia tretina získa v priemere 185 GBP, tvrdí think-tank.
„Predpokladá sa, že rodiny sa teraz nachádzajú v ranných štádiách najdlhšieho obdobia nepretržitého poklesu disponibilných príjmov za vyše 60 rokov, dokonca dlhšieho, než bolo to, ktoré nasledovalo po finančnej kríze,“ uviedol riaditeľ Resolution Foundation Torsten Bell.

Súvisiace články

Aktuálne správy