Výhľad UniCredit na rok 2018: Stabilný rast, vyššie výnosy aj silnejšie euro

, UniCredit Foto: thinkstock.

Rok 2018 bude pravdepodobne ďalším rokom silného celosvetového hospodárskeho rastu, a to približne o 3,9 %. HDP v eurozóne by malo rásť približne o 2,3 %. Menové politiky centrálnych bánk budú menej akomodatívne len minimálne. Kurz EUR/USD čoskoro obnoví rastúci trend, a to koncom budúceho roka na úrovni okolo 1,25.

„Očakávame, že rok 2018 bude rokom stabilného rastu, vyšších výnosov a silnejšieho eura. Keďže menové politiky kľúčových centrálnych bánk budú menej akomodatívne len minimálne, predpokladáme ďalší nárast rizikových tried aktív, najmä akcií eurozóny a rozvíjajúcich sa trhov,“ uviedol Erik F. Nielsen, hlavný ekonóm a globálny riaditeľ Firemného a investičného bankovníctva skupiny UniCredit.

Očakáva sa menšie krátkodobé zlepšenie hospodárskeho rastu v Spojených štátoch v roku 2018 vďaka plánovanej daňovej reforme, zatiaľ čo americká centrálna banka Fed pravdepodobne zdvihne úrokové sadzby trikrát v horizonte budúceho roka. UniCredit Research predpokladá výnos 10-ročných amerických štátnych dlhopisov na úrovni 2,75 % ku koncu roka 2018.

Ekonomika eurozóny bude v budúcom roku pokračovať v dobrej a vhodne rozloženej miere rastu na úrovni okolo 2,3 % ročne, čím bude naďalej zmenšovať produkčnú medzeru a generovať mierny posun jadrovej inflácie smerom nahor.

Celková inflácia však bude pod úrovňou cieľa ECB počas celého obdobia prognózy (2018-2019), a z tohto dôvodu sa predpokladajú ďalšie čisté nákupy aktív až do konca roka 2018, pričom signalizácia budúceho nastavenia úrokových sadzieb ostane pravdepodobne naďalej v platnosti.

V tejto súvislosti podľa Global Economic Outlook budú výnosy 10-ročných nemeckých štátnych dlhopisov („bundy“) na úrovni okolo 0,80 % na konci roka 2018, oscilujúce medzi tlakom smerom nahor zo strany Spojených štátov, prebiehajúcimi nákupmi ECB a silným rastom v eurozóne v prostredí nízkej inflácie.

UniCredit Research predpokladá návrat kurzu EUR/USD k rastúcemu trendu, ktorý by mal na konci budúceho roka vykázať úroveň 1,25 podľa odhadu reálnej hodnoty.

Prognózy UniCredit Research pre rok 2018 vychádzajú z predpokladu, že nedávny nárast cien ropy bude pokračovať ešte niekoľko mesiacov, pričom však napätie na Strednom Východe nebude mať za následok značné otrasy na strane ponuky. V dôsledku toho správa predpokladá postupný pokles cien ropy so začiatkom na budúcu jar, a to naspäť v rozmedzí 55-60 USD za barel. Správa tiež uvádza, že nedávne zvýšenie napätia medzi Saudskou Arábiou a Iránom predstavuje jediné najväčšie krátkodobé riziko ohrozujúce prognózy.

Súvisiace články

Aktuálne správy