Rast ruskej ekonomiky negatívne ovplyvnila dohoda s OPEC o obmedzení ťažby ropy

Hospodársky rast Ruska v októbri negatívne ovplyvnila globálna dohoda medzi členmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ostatnými veľkými producentmi (vrátane Ruska) o znížení produkcie. Uviedol to ruský minister hospodárstva Maxim Oreškin.
Jeho vyhlásenie je prvým negatívnym hodnotením dohody zo strany vysokopostaveného predstaviteľa Moskvy. OPEC, Rusko a ďalší veľkí producenti sa vlani dohodli, že od 1. januára 2017 znížia svoju ťažbu o 1,8 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne, aby dosiahli oživenie cien ropy a pokles jej zásob v skladoch po celom svete.
Oreškin komentoval vplyv dohody na ruskú ekonomiku týždeň pred plánovanou schôdzou OPEC a Ruska vo Viedni, kde budú diskutovať o predĺžení dohody. Tá má vypršať 31. marca 2018 a očakáva sa, že bude predĺžená do konca budúceho roka. Rusko v rámci dohody znížilo svoju produkciu o 300.000 barelov/denne v porovnaní s objemom ťažby v októbri 2016.
Dohoda s OPEC mala priamy negatívny vplyv na produkciu ropy v Rusku, ako aj nepriamy vplyv v súvislosti s nízkou investičnou aktivitou v dôsledku ťažobných limitov, povedal Oreškin novinárom.
Ruská ekonomika je závislá od príjmov z predaja ropy. V 3. treťom štvrťroku sa jej výkon zvýšil medziročne o 1,8 %, čo je spomalenie oproti 2. štvrťroku, keď vzrástol o 2,5 %.
Oreškin a ďalší ruskí predstavitelia opakovane povedali, že ruská ekonomika by po dvoch rokoch recesie mohla za celý tento rok vzrásť o viac ako 2 %. Ale údaje o maloobchodnom predaji a z iných oblastí hospodárstva vyvolávajú otázky o udržateľnosti tohto oživenia.
Oreškin zároveň povedal novinárom, že ročná miera inflácie v Rusku spomalila a tempo jej rastu sa pohybuje v rozmedzí 2,4 – 2,5 %. Dodal, že ministerstvo potvrdilo svoju prognózu a očakáva za celý rok infláciu na úrovni 2,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy