Správne poplatky môžeme uhrádzať cez mobil vo všetkých krajinách EÚ

, TASR Foto: TASR/Henrich Mišovič

Súdne a správne poplatky už môžu ľudia uhrádzať cez mobilnú aplikáciu vo všetkých krajinách Európskej únie. K dispozícii majú pritom v súčasnosti dve verzie aplikácie - pre operačný systém Android a aj pre operačný systém iOS.

"Ide o veľmi moderný a atraktívny spôsob úhrady takýchto poplatkov. Najmä mladšia generácia využíva smartfóny v rámci aplikácií na všetky možné služby alebo produkty vo všetkých sférach života," opísal na štvrtkovom stretnutí s novinármi generálny riaditeľ Slovenskej pošty Róbert Gálik. Pošta sa tak podľa jeho slov týmito službami pripája k rodine aplikácií a dopĺňa tak komplexný systém možností bezhotovostných platieb.

Aplikáciu pre operačný systém Android spustila pošta ešte vo februári 2016, ale v obmedzenej prevádzke. V súčasnosti ju tak užívatelia už majú k dispozícii v plnej funkčnosti. Aplikáciu bolo od leta tohto roku možné využívať aj v Rakúsku a krajinách V4. V uplynulých dňoch sa sprístupnila aj pre zvyšné krajiny Európskej únie a pripojila sa k nej aj verzia pre operačný systém iOS.

Pri mobilnej aplikácii si užívateľ po jej stiahnutí do telefónu založí svoj účet. Potom si vyberie službu, o ktorú má záujem, a zaplatí ju prostredníctvom platobnej karty alebo Poštovej karty. V aplikácii sa mu následne vygeneruje QR kód, ktorým sa zákazník preukáže na úrade.

Aplikácia zároveň ponúka užívateľovi prehľad často používaných služieb a aj prehľad kúpených poplatkov. Takto kúpený eKolok môžu ľudia použiť do 30 dní od jeho kúpy, prípadne ho môžu v rámci dňa, v ktorom bol kúpený, stornovať.

Aktuálne tak majú ľudia podľa Slovenskej pošty možnosť uhrádzať správne poplatky niekoľkými spôsobmi. Okrem obidvoch verzií mobilných aplikácií funguje aj webová aplikácia eKolok. Zároveň tak môžu urobiť aj prostredníctvom platobných terminálov, takzvaných kioskov. Možnosťou sú tiež potvrdenia o úhrade správneho či súdneho poplatku, ktoré si zákazník môže kúpiť na požadovanú hodnotu vo vybraných pobočkách Slovenskej pošty, a k dispozícii sú tiež POS terminály na úradoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy