Veľký prehľad: Ako sa vyvíjajú ceny potravín pred Vianočnými sviatkami

, Poštová banka Foto: SITA/AP

Blížia sa Vianočné sviatky, ktoré sú tradične obdobím pečenia koláčov a stretnutí s rodinou a priateľmi pri plnom stole vianočných dobrôt. Výdavky na potraviny nám pred týmito sviatkami ukrajujú väčšiu časť z rodinného rozpočtu ako zvyčajne. Preto sa analytický tím Poštovej banky zameral na vývoj cien potravín, predovšetkým tých „vianočných“. Údaje pochádzajú zo Štatistického úradu SR.

Naša krajina ešte počas uplynulého roka prechádzala obdobím deflácie, to znamená, že ceny tovarov a služieb vrátane potravín v obchodoch klesali. Od začiatku tohto roka ale začali ceny v obchodoch mieriť smerom hore, v priemere odhadujeme rast cien tovarov a služieb v našich obchodoch v tomto roku na úrovni okolo 1,3 %.

Na základe najaktuálnejších októbrových údajov sa ceny potravín zvýšili medziročne až o 6,2 %. Pod rast cien sa podpisuje hlavne vývoj cien agrokomodít na svetových trhoch, a aktuálne aj nedostatok masla a mliečnych výrobkov či vajec na trhu, ale aj silnejšia kúpyschopnosť obyvateľstva.

Predpokladáme, že ceny v obchodoch vrátane potravín budú rásť aj v nasledujúcich mesiacoch tohto roka a udržia si približne súčasné tempá rastu. Výrazne sa zvyšujú napríklad ceny vajíčok. Na svedomí to má hlavne aktuálna fipronilová kauza, kvôli ktorej museli byť zlikvidované veľké množstvá vajec a vaječných produktov. Situácia vyústila do nedostatku nosníc a vajec na európskom trhu, čo tlačí ich cenu smerom nahor. Očakávame, že aj v nasledujúcich mesiacoch budú ceny vajec rásť. Blížiace sa Vianoce totiž so sebou prinášajú vyšší dopyt po vajíčkach, keďže práve v tomto období je ich spotreba výraznejšia. Silnejší dopyt spolu s nedostatkom tohto produktu na európskom trhu bude vytvárať zvýšený tlak na rast cien. Citeľne rastú aj ceny mlieka, masla a ďalších mliečnych výrobkov v našich obchodoch. Zvyšujú sa však nielen u nás, ale aj vo svete. Celkovo totiž produkcia mlieka klesá, čo spôsobuje jeho nedostatok a tlačí ceny nahor. Viacerí európski chovatelia totiž v predchádzajúcich rokoch v súvislosti s „mliečnou krízou“ znižovali počty hovädzieho dobytka. To sa aktuálne odráža na nedostatku mlieka a tlačí jeho ceny hore.

Ruku k dielu pri zdražovaní potravín pridáva aj drahšia ropa, ktorá sa následne premieta do cien ostatných tovarov a služieb, keďže tie treba nielen vyrobiť, ale aj prepraviť do obchodov k zákazníkom. Celkovo je veľmi náročné odhadovať vývoj cien potravín a agrokomodít, keďže to závisí hlavne od úrody, a tú ovplyvňujú také ťažko predvídateľné faktory akými sú počasie, extrémne suchá, či výskyt rôznych druhov škodcov. 

Na základe údajov ŠÚ SR o spotrebiteľských cenách za október 2017 sme zostavili cenovú hitparádu základných potravín a taktiež potravín, ktoré zvykneme nakupovať na vianočný stôl. Nákupy pred vianočnými sviatkami nás tento rok vyjdú drahšie ako vlani. Ceny potravín totiž už od začiatku tohto roka mieria smerom nahor.

Spomedzi vybraných „vianočných“ potravín najvýraznejšie zdraželo maslo, za ktoré si priplácame až o polovicu viac ako pred rokom. Výrazne drahšie sú ale aj viaceré druhy zeleniny a ovocia. Konkrétne paradajky sú medziročne drahšie až o 40 %, kiwi o 35 % a jablká a karfiol približne o štvrtinu. Na zoznam výrazne drahšieho ovocia a zeleniny si ale môžeme zapísať aj pomaranče, kapustu, papriku či petržlen. Maslo síce zdraželo najvýraznejšie, ale nie je jediným mliečnym výrobkom, ktorého sa týka rast ceny. Pri pečení vianočných koláčov nás nepotešia ceny smotany na šľahanie, ktorá je o pätinu drahšia ako vlani a za mlieko si priplatíme 12 až 14 %. Hlbšie do vrecka ale budeme musieť siahnuť aj pri kúpe ďalších mliečnych výrobkov a syrov.

Už dlhí čas sa hovorí o zdražovaní mäsa a výrobkov z neho, čo potvrdzuje aj naša cenová hitparáda. Pri plánovaní návštev a rodinných stretnutí počas sviatkov by sme sa mali pripraviť na to, že za bravčové mäso a výrobky z neho zaplatíme o 6 až 24 % viac ako pred minuloročnými Vianocami. O 6 % drahšie vychádza bravčové stehno bez kosti, o 7 až 10 % viac zaplatíme za šunku, salámu či klobásy a o 24 % sú vyššie ceny bravčového karé. Neušetríme ani pri kúpe hovädzieho mäsa, ale jeho ceny nevzrástli tak výrazne ako v prípade bravčového (hovädzie je drahšie o 2 až 5 %). Ceny kuracieho mäsa sa v porovnaní s minulým rokom v podstate nezmenili.

A čo typické vianočné potraviny, ktorých spotreba zvyčajne rastie hlavne pred týmito sviatkami?

Tých, ktorí sa už teraz tešia na vianočnú kapustnicu, nepotešia už spomínané vyššie ceny bravčového mäsa. Na druhej strane ale v porovnaní s vlaňajškom ušetríme pri kúpe kvasenej kapusty (- 4,4 %). Ani tradičná, vianočná, šošovicová polievka sa nezaobíde bez drahšej šošovice, ktorej ceny sú o 3,4 % vyššie ako pred minuloročnými sviatkami. Ak nám na vianočnom stole nesmie chýbať zemiakový šalát, tak si budeme musieť priplatiť za zemiaky aj za majonézu, a to zhruba 7 %. Čo – to ale dokážeme ušetriť pri kúpe cibule, sterilizovaných uhoriek či hrášku. A čo tradičná ryba? Ceny kaprov síce ešte nepoznáme, ale mrazené ryby sa v našich obchodoch zatiaľ predávajú za takmer rovnaké ceny ako vlani alebo len mierne drahšie.

Aj pri pečení typických vianočných koláčov si tento rok budeme musieť siahnuť hlbšie do vrecka. Najvýraznejšie to pocítime pri kúpe už spomínaného masla, mlieka, smotany či tvarohu. Vianočné pečenie sa samozrejme nezaobíde ani bez vajíčok, ktorých ceny aktuálne výrazne zdražujú (v októbri boli ceny vajec o 8 % vyššie ako vlani). Miernejšie, ale predsa, si priplatíme aj za cukor, med či margarín. Naopak, pri pečení vianočných koláčov nás potešia nižšie ceny múky, kakaa alebo čokolády na varenie.

Zoznam potravín, ktoré boli v októbri tohto roka drahšie ako vlani, je výrazne dlhší ako zoznam potravín, ktoré zlacneli. Najvýraznejšie sa oproti októbru 2016 znížili ceny cesnaku (o cca -15 %) a cibule približne o desatinu.

Autorkou je Jana Glasová, analytička Poštovej banky

Súvisiace články

Aktuálne správy