Rast britskej ekonomiky sa v najbližších rokoch spomalí

Britský Úrad pre rozpočtovú zodpovednosť odhaduje, že hospodárstvo krajiny v tomto roku posilní o 1,5 %, v budúcom roku o 1,4 % a v rokoch 2019 a 2020 sa rast britskej ekonomiky spomalí na 1,3 % ročne.

Ekonomika Veľkej Británie sa v nasledujúcich rokoch spomalí. Vyplýva to z prognózy britského Úradu pre rozpočtovú zodpovednosť zverejnenej v stredu v súvislosti s predstavením rozpočtu krajiny. Úrad odhaduje, že hospodárstvo krajiny v tomto roku posilní o 1,5 percenta, v budúcom roku už len o 1,4 percenta a v rokoch 2019 a 2020 sa rast britskej ekonomiky ešte viac spomalí, a to na úroveň 1,3 percenta ročne.

Britský minister financií Philip Hammond v stredu načrtol opatrné plány, keďže spomaľujúca sa ekonomika a pretrvávajúci deficit verejných financií znamenajú, že krajina má iba málo peňazí na zvýšenie verejných výdavkov. Hammond navrhol vyčlenenie 3 mld. libier (GBP) v priebehu dvoch rokov na prípravu na brexit, a tiež na úľavy pre tých, ktorí prvýkrát kupujú dom, ale inak sa vyhol veľkým iniciatívam. Úrad pre rozpočtovú zodpovednosť zároveň upozornil, že zhorší aj prognózu vývoja produktivity v najbližších piatich rokoch. Očakáva sa, že to bude znamenať nižšie daňové príjmy.

Súvisiace články

Aktuálne správy