Pre kartelové dohody EK uložila pokuty v sume 34 mil. eur piatim výrobcom autodielov

Firmy Tokai Rika, Takata, Autoliv, Toyoda Gosei a Marutaka boli súčasťou jednej alebo viacerých zo štyroch kartelových dohôd v rámci dodávok bezpečnostných pásov, airbagov a volantov.

Pokuty v celkovej sume 34 mil. eur uložila Európska komisia (EK) pre existenciu kartelových dohôd piatim výrobcom autodielov. Ide o firmy Tokai Rika, Takata, Autoliv, Toyoda Gosei a Marutaka, ktoré boli súčasťou jednej alebo viacerých zo štyroch kartelových dohôd v rámci dodávok bezpečnostných pásov, airbagov a volantov pre japonských výrobcov áut v Európskom hospodárskom priestore.

EK, ktorá o tom informovala v stredu, uviedla, že všetci piati výrobcovia priznali účasť v kartelových dohodách. Dodávatelia dielcov pre autá, ktorým sa uložila pokuta, koordinovali svoje ceny alebo trhy a vymieňali si citlivé informácie pri dodávkach pre japonské automobilky Toyota, Suzuki a Honda v Európskom hospodárskom priestore. „Títo piati dodávatelia uzavreli tajné dohody, aby maximalizovali svoje zisky. To mohlo zvýšiť náklady viacerých výrobcov predávajúcich autá v Európe a potenciálne postihnúť spotrebiteľov,“ uviedla eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.

Súvisiace články

Aktuálne správy