Priemerná cena bytu ma Slovensku bola v októbri 1475 eur za m2

Priemerná hodnota metra štvorcového bytu (m2) na Slovensku v októbri tohto roka bola 1475 eur a v porovnaní s mesiacom september sa zmenila minimálne. Vyplýva to z Realitného barometra, ktorý spracovala Realitná únia (RÚ) SR. Sledovala v ňom ceny viac ako 20.000 inzerovaných a transakčných cien bytov.
„Pri vytváraní cenovej mapy bytov nemapuje Realitný barometer len ceny z inzerátov, ktoré potenciálny klient vidí, ale sleduje aj tzv. transakčné ceny, teda ceny, za ktoré sa nehnuteľnosť skutočne predala,“ vysvetlil predseda RÚ SR Attila Mészáros. Tvorcovia barometra vychádzali z registra transakčných cien nehnuteľností z konkrétnych obchodov členov únie, ktorých je v súčasnosti vyše 600.
Podľa analytika Vladimíra Kubrického prelom roka 2017 a začiatok roka 2018 ukáže, či dôjde k zmene a začne sa cenový obrat. „Rast už prestal byť synonymom vývoja cien nehnuteľností tak, ako to bolo v prvej polovici tohto roku. Ak sa však pozrieme na ceny v krajských mestách, tie úplne nekopírujú celoslovenský trend. Niekde môžu klesať, inde stúpať, a to i výraznejšie,“ vysvetlil.
Podľa údajov Realitného barometra je cena najžiadanejších dvoj- až trojizbových starších bytov v Bratislave 2200 eur/m2. V Trnave, Žiline, Nitre a Košiciach je to 1300 až 1400 eur/m2, v Trenčíne, Banskej Bystrici a Prešove 1100 až 1200 eur/m2. Na realitnom trhu majú väčšinový podiel (72 %) ponuky starších bytov, ponuky novostavieb tvoria 28 %.
V hlavnom meste Bratislave sú najdrahšie byty v mestskej časti Staré Mesto, kde aj v starých jednoizbových bytoch prekročila cena 3000 eur/m2. Veľmi drahé sú byty aj v širšom centre mesta, teda v mestských častiach Ružinov a Nové Mesto.

Súvisiace články

Aktuálne správy