Poľský koncern PGNiG podpísal prvý strednodobý kontrakt na dodávku LNG z USA

Poľský plynárenský koncern PGNiG podpísal tento týždeň prvý strednodobý kontrakt na dodávku skvapalneného zemného plynu (LNG) z USA. Kontrakt je súčasťou rozsiahlejších plánov Poľska znížiť závislosť od dovozu surovín z Ruska.
Poľská štátna firma v utorok (21.11.) oznámila, že súčasťou kontraktu, ktorý s americkou spoločnosťou Centrica LNG podpísala, je deväť dodávok LNG, ktoré sa uskutočnia v rokoch 2018 až 2022. Objem a dohodnuté ceny v rámci kontraktu poľská spoločnosť nezverejnila.
Prvú dodávku LNG z USA zaznamenal PGNiG v júni. Júlová návšteva amerického prezidenta Donalda Trumpa v Poľsku však zvýšila záujem o pravidelné dodávky.
Do dnešných dní mal PGNiG uzatvorený kontrakt na dodávky LNG len s katarskou firmou Qatargas. S ňou sa poľský koncern ešte v marci dohodol na zdvojnásobení dodávok do Poľska na 2 milióny ton ročne, pričom kontrakt je platný do roku 2034.
Poľská spoločnosť má v súčasnosti uzatvorený aj dlhodobý kontrakt o dodávkach plynu s ruským plynárenským koncernom Gazprom. Ten vyprší v roku 2022, PGNiG ho však už neplánuje predĺžiť. Namiesto neho chce väčší objem plynu dovážať z Nórska a prostredníctvom LNG terminálu Svinoústie. Spotreba plynu v Poľsku dosahuje ročne okolo 16 miliárd kubických metrov.

Súvisiace články

Aktuálne správy