Koľko peňazí potrebujete, aby ste boli šťastní?

, Time;CNBC;townandcountry Foto: thinkstock;SITA/AP;Tomáš Somr

Myšlienka, že za peniaze si šťastie nekúpiš, bol vedecky vyvrátená. Aspoň do určitej miery. Odborníci tvrdia, že šťastie rastie s bohatstvom. Špičku dosahuje korelácia pri 75 000 dolároch ročne.

Peniaze vás do neba nedostanú. Pravdepodobne je v nich zakorenené nejaké to zlo. Nespočetné množstvo filozofických a náboženských textov opisuje túto pravdu. Ale čo ak by existovala určitá suma peňazí, vďaka ktorej by sme boli spokojní?  Nie toľko, že by nám to spôsobilo viac problémov, ako vyriešilo, ani nie tak málo, že sme museli obracať každú mincu.

"Čím bude nižšia ročná miera príjmu oproti tejto referenčnej hodnote , tým menej šťastne sa budete cítiť. Ale po prekročení hranice 75 000 dolárov ročne už väčšia mieru šťastia neprichádza," uviedol časopis Time výsledky výskumu tímu z Princetonskej univerzity pod vedením ekonómom Angusa Deatona a psychológa Danielam Kahnemana. To sa písal rok 2010.

Ďalší prieskum, uskutočnený o dva roky neskôr, Skandia International Wealth Sentiment Monitor už hovorí o niečo vyššej sume, na úrovni 160 000 dolárov ročne. Tieto čísla ponúkajú zaujímavý pohľad na správanie sa spotrebiteľov, ale nezasahujú do sféry veľkej americkej fantázie. Nová analýza Town & Country tvrdí, že na dosiahnutie "optimálnej spokojnosti" potrebujete viac. Omnoho viac.

Za východiskovú si vzali sumu, ktorá vám umožnila nasledovať vaše osobné vášne. Napríklad stať sa filantropom, podporovať umenie a pod., ale zároveň nedopustila, aby ste začali spochybňovať svojich priateľov a začali inak žiť svoj život. Pre túto analýzu si vytvorili modelovú rodinu: bohatý pár s dvomi dospievajúcimi deťmi žijúci v New Yorku. Majú dve ďalšie nehnuteľnosti v Karibiku a na Long Islande, deti navštevujú súkromné školy. Okrem toho vlastnia priestranný byt na Piatej Avenue, pravidelne veľkoryso prispievajú na charitu a získali cennú zbierku umeleckých diel. V domácnosti im vypomáha služobníctvo, domáca, vodič a kuchár. A koľko by potrebovali, aby na takto nákladný život? Podľa odborníkov na bohatstvo, ktorých Town & Country oslovili, by to bolo 100 miliónov dolárov.

Nehnuteľnosti

Wendy Sarasohnová je realitná maklérka, zaoberá sa najdrahšími nehnuteľnosťami na Manhattane. "Pozrime sa na čísla. Ak by sme výber zúžili na osem až dvanásťizbové byty, ktoré by pravdepodobne boli vhodné pre rodinu s dvoma dospievajúcimi deťmi, v súčasnosti je v ponuke 31 bytov a ceny sa pohybujú od 4 miliónov dolárov po 30 miliónov dolárov, priemer je 10,8 milióna dolárov." Rozmeňme to na drobné, ak chcete niečo lepšie, musíte byť oproti Central Parku. "Za 18 miliónov dolárov môžete nájsť pekný apartmán Piatej Avenue a ďalšie 2 milióny na jeho zariadenie. Na Manhattane budete potrebovať svojho šéfkuchára, vodiča a domácu. Vodič vyjde asi na 100 000 dolárov ročne. Platy pre ďalšie dve pozície je ďalších 90 000 dolárov. Spomenul som, že väčšina predajcov z Fifth Avenue vyžaduje, aby kupujúci mal likvidné aktíva v hodnote trikrát vyššej ako je nákup? A pokiaľ ide o rekreačné domy, závisí to od toho, ako chcú rozdeliť svoje portfólio. Vzhľadom na náklady primárneho bydliska by ďalších 20 miliónov dolárov za dve ďalšie nehnuteľnosti nebolo nič neobvyklé. Potom sú to ešte rôzne poplatky za starostlivosť o rekreačné objekty."

Umenie

"Problém s umením v porovnaní s realitami je, že existujú zbierky z veľmi odlišných oblastí a tie si vyžadujú celkom odlišné úrovne financovania," hovorí Abigail Asherová  partnerka v spoločnosti Guggenheim Asher Associates, umeleckej poradenskej spoločnosti so sídlom v New Yorku a Los Angeles. "Ak vás zaujímajú mladí umelci, je to úplne iná hladina ako kolekcia veľkých mien povojnového, impresionistického alebo popového obdobia. Ak by ste chcete dať dohromady zbierku trofejí z povojnovej éry (Warhol, Rothko), priemerná cena obrazov je 20 miliónov dolárov a mohla by sa vyšplhať až na 100 miliónov dolárov. Zbierku tvorí zvyčajne najmenej sedem alebo osem kusov."

Vzdelávanie

V auguste 2017 sa podľa prepočtov Town & Country náklady na vzdelávanie bez výdavkov na súkromné doučovanie, hodiny hudby, šport či výlety do zahraničia usadili na čísle 1,7 milióna dolárov. Suma je za jedno dieťa od narodenia po získanie akademický titulu po absolvovaní prvého stupňa štúdia na vysokej škole.

Dedičstvo    

V roku 2014 sa v prieskume banka Merrill Lynch pýtala bohatých jednotlivcov, koľko by chceli odkázať svojim dedičov. Pre tých, ktorí majú majetok väčší ako 100 miliónov dolárov, je odkázanie 63 miliónov dolárov na jedno dieťa príliš veľa a 23 miliónov dolárov príliš málo.

Portfólio

Americký veriteľ Trust vypočítal, koľko peňazí by táto imaginárna dvojica, z ktorej ani jeden nepracuje, potrebovala na udržanie si životného štýlu, aký sme načrtli. "Naši analytici odhadujú, že domácnosť a životné náklady predstavujú 8 % hodnoty nehnuteľností, teda 3,2 milióna dolárov ročne. Sumu sme upravili o dvojpercentnú infláciu, zvýšili sme náklady na vzdelávanie, plus 1 milión dolárov ročne pre umenie a vyčlenili sme 25 miliónov dolárov v hotovosti pre každé z detí. Budú teda potrebovať približne 190 miliónov dolárov. "

Viac než len suma

Padli tu rôzne čísla, stanovenie nákladov na určitý životný štýl je pravdepodobne jednoduchšie než zistiť, čo urobí jednotlivcov šťastnými. "Samotné číslo je menej dôležité ako to, ako ste sa k majetku dostali a ako s ním nakladáte," povedal pre Town & Country Robert Frank, moderátor relácie "Tajný život superbohatých" vysielaný CNBC. S takýmto názorom súhlasí aj Rachel Shermanová, profesorka sociológie. "Dokazuje to aj môj výskum. Ľudia môžu mať presne rovnaké množstvo peňazí a pritom majú úplne inú predstavu o sume, ktorá by im stačila na to, aby si mohli kúpiť čo len chcú, alebo aby sa cítili byť v bezpečí," hovorí.

Zdá sa, že do určitej miery peniaze potláčajú stavy finančnej úzkosti a umožňujú väčšiu spokojnosť so životom. Zatiaľ čo príklad Town & Country poukazuje na extrémne bohatstvo ako mieru šťastia – teda slobodu robiť čokoľvek, bez ohľadu na čas alebo zodpovednosť, mnohí merajú šťastie celkom inak. K takým ľuďom patrí napríklad Warren Buffett zo spoločnosti Berkshire Hathaway. Hoci Buffettov majetok je odhadovaný na 78,4 miliardy dolárov a v súčasnosti je to tretí najbohatší muž na zemi, hovorí, že by mu stačilo aj oveľa menej a stále by bol spokojný. "Som šťastný a bol by som určite  šťastný aj s 100 000 dolármi ročne. Veľmi šťastný," povedal Buffett na PBS Newshour.

100 000 ročne je takmer dvojnásobok mediánu príjmu domácností v USA, ktorý nedávno vzrástol na 59 039 dolárov, ale je to výrazne menej ako čisté imanie Warrena Buffetta. "V podstate si môžem kúpiť všetko," hovorí Buffett. "Bol som na jachte ktorá merala 400 stôp… žil nejaký čas v spoločnosti ľudí, ktorí majú 10 domov a všetko čo len chcú.  Ja žijem v tom istom dome, ktorý som kúpil v roku 1958. A keby som mohol minúť 100 miliónov dolárov na dom, ktorý by ma urobil oveľa šťastnejším, tak by som to urobil. Ale pre mňa je to najšťastnejší dom na svete a to preto, že sa s ním viažu spomienky a ľudia sa doň vracajú a všetky tie veci."

Buffett je jedn z mála, kto si dokáže povedať, kedy má už viac ako dosť. Je zrejmé, že ľudia sú vo svojich vzťahoch šťastnejší, keď majú spoločnú predstavu o tom, čo potrebujú a aký životný štýl presadzujú. Ale s jedlom rastie chuť. „V podstate milionári boli vytlačení malou skupinkou extrémne bohatých ľudí a teraz sa cítia nekomfortne. Miliardári pokazili zábavu ostatným," myslí si Richard Kirshenbaum z New York Observer. Wendy Sarasohnová súhlasí. "Je to klasika. Každý, kto má už všetko, vždy dokáže poukázať na niekoho, kto má ešte viac. "

Súvisiace články

Aktuálne správy