ZSSK zvýšila ohodnotenie rušňovodičov a zamestnancov údržby

Štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zvýšil ohodnotenie rušňovodičov a ďalších profesií na úseku prevádzky a údržby. Spoločnosť podľa hovorcu Tomáša Kováča zaviedla už do septembrových výplat nový model odmeňovania, takzvanú osobitnú prémiu. Tá zvýhodňuje najkvalifikovanejších a najusilovnejších zamestnancov.
„Nová, takzvaná osobitná prémia, zohľadňuje kvalifikačnú a výkonnostnú úroveň pracovníkov. Zvýšené mesačné ohodnotenie si na výplatných páskach našlo vyše 2300, teda 38 % zamestnancov ZSSK,“ vyčíslil Kováč. V priemere podľa neho dosiahli tieto nové prémie napríklad na úseku prevádzky 129 eur.
„Cieľom prémií je zvýšenie produktivity práce v spoločnosti a zníženie potreby mzdových a externých nákladov na iných miestach,“ dodal Kováč. Dopravca v súčasnosti zamestnáva takmer 6000 ľudí a priemerná hrubá mzda vo firme je 1020 eur.
„Z plánovaného poctu 1235 rušňovodičov máme dnes obsadených 1211 pracovných miest. Chýbajúci stav vykrývame nadčasmi a zvýšeným úsilím našich pracovníkov, no vnímame, že kvalifikovaní technickí zamestnanci sú na pracovnom trhu veľmi cenení,“ doplnil generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký.
Na konkurenčnom trhu sa totiž podľa neho každého lepšieho pracovníka snaží odlákať konkurencia. „Výchova jedného rušňovodiča stojí ZSSK približne 14.000 eur a trvá 12 až 15 mesiacov. Našou eminentnou snahou preto je, aby tí najlepší zostávali u nás,“ uviedol Hlubocký.
Nová úprava miezd rušňovodičov a údržbárov má súvis s kolektívnym vyjednávaním s odborovými združeniami. „ZSSK bude stáť niekoľko miliónov eur ročne navyše, no prejaví sa vo väčšej personálnej stabilite spoločnosti, ktorú cestujúci i naše investície pocítia napríklad pri menšej poruchovosti a väčšej spoľahlivosti vlakov,“ opísal podpredseda predstavenstva ZSSK Patrik Horný.
Dopravca okrem toho v rámci svojej personálnej politiky spolupracuje aj s ôsmimi strednými odbornými školami, ktoré pre ňu vychovávajú potenciálnych nových technických zamestnancov. Študentom poskytuje možnosť takzvanej prevádzkovej praxe a má pripravený aj systém poskytovania štipendií počas štúdia.

Súvisiace články

Aktuálne správy