Kurz eura klesol na 1,1750 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny v pondelok padol. Dôvodom bolo stroskotanie rokovaní o vytvorení novej vlády v Nemecku.
Euro v noci na pondelok najprv oslabilo približne o pol centa a jeho kurz klesol na 1,1722 USD/EUR. Potom v predpoludňajšom obchodovaní vzrástol na 1,1812 USD/EUR a popoludní sa opäť znížil na 1,1750 USD/EUR.
Európska centrálna banka (ECB) stanovila v pondelok napoludnie referenčný kurz na 1,1781 (v piatok: 1,1795) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8488 (0,8478) eura.
V nedeľu (19.11.) večer Slobodná demokratická strana (FDP) oznámila, že ukončila predbežné rokovania o koalícii s kresťanskými demokratmi (CDU/CSU) a zelenými. To znamená, že stroskotali niekoľkotýždňové rokovania o vytvorení novej vlády. Sociálno-demokratická SPD naďalej odmieta vstup do veľkej koalície s kresťanskými demokratmi. Politická situácia v najväčšej ekonomike eurozóny je tak aktuálne neprehľadnou.
„Finančné trhy však zjavne počítajú len s prechodným obdobím neistoty,“ uviedla hlavná ekonómka krajinskej banky Helaba Gertrud Trudová na margo len obmedzených strát eura. V Nemecku totiž neexistuje riziko, že by získala vplyv protieurópska strana. Navyše nemecká ekonomika je vo vynikajúcej kondícii.
Popoludní podporili dolár aj pozitívne makroekonomické údaje z USA. Zložený index predstihových indikátorov v októbri vzrástol prudšie, než sa očakávalo. Podľa inštitútu Conference Board si medzimesačne polepšil o 1,2 %, pričom ekonómovia počítali so zvýšením len o 0,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy