Nemeckí priemyselníci chcú zotrvanie Británie v EÚ

Podľa Heinricha Weissa, bývalého šéfa Združenia nemeckého priemyslu, stratou Británie EÚ prichádza o najdôležitejšieho spojenca v boji o konkurencieschopnosť.

Skupina vplyvných nemeckých priemyselníkov začala kampaň za udržanie Veľkej Británie v Európskej únii. Členmi aliancie s názvom Nová dohoda pre Britániu sú traja bývalí šéfovia Združenia nemeckého priemyslu (BDI). „Stratou Británie EÚ prichádza o najdôležitejšieho spojenca v boji o konkurencieschopnosť,“ povedal jeden z bývalých šéfov BDI Heinrich Weiss. Skupina chce lobovať v európskych vládach, aby ponúkli Británii viac ústupkov, osobitne v oblasti imigrácie. Informuje o tom portál bbc.com.

Ďalšími vedúcimi bývalými predstaviteľmi BDI sú Michael Rogowski a Hans-Olaf Henkel. „Chceme touto iniciatívou začať boj o Britániu, potrebujeme zo strany EÚ novú ponuku, táto výzva je adresovaná do Bruselu a Berlína,“ povedal Henkel. Tento odkaz pravdepodobne príliš dobre neprijmú v Berlíne, kde oficiálny a prevažujúci postoj je taký, že na jednote EÚ záleží viac ako na dobrej dohode s Britániou, konštatuje portál bbc.com. „Ide však o vplyvné hlasy a ich posolstvo je ozvenou širšieho znepokojenia v Berlíne z terajšieho stavu vyjednávaní o brexite,“ povedala Jenny Hillová, berlínska dopisovateľka BBC. Výzva nemeckých priemyselníkov prichádza v čase, keď EÚ hovorí, že je ochotná ponúknuť Veľkej Britácii „veľmi ambicióznu“ dohodu o voľnom obchode, ak Londýn splní podmienky únie pre brexit, dodal portál bbc.com.

http://www.bbc.com/news/business-42049565

Súvisiace články

Aktuálne správy