Vyššia cena, nový normál aj doteraz nepoznané možnosti: Kedy, ako a prečo nakupovať zlato

, CNBC;Acting Man Foto: thinkstock

Geopolitický dôvod sa v ostatnom čase často spomína pri investícií do zlata. Dnes je podľa analytikov Citi najsilnejší za ostatné štyri desaťročia.

Investori sa v časoch geopolitických turbulencií snažia majú tendenciu presunúť sa do bezpečných aktív, ako je zlato, švajčiarsky frank a japonský jen. Voľby a politické hlasovania, vojenské útoky a makroekonomické krízy považujú analytici Citi za niektoré z kľúčových geopolitických udalostí, ktoré pravdepodobne ovplyvnia investície do zlata. Ceny zlata pravdepodobne budú v nasledujúcich rokoch posilnené "novým normálom" v podobe zvýšeného geopolitického napätia, uviedli analytici Citi. Do roku 2020 by mali trvalo stúpať od hranice 1400 USD za uncu.  

Analytici uviedli, že neexistuje konzistentný model výkonnosti zlata v období globálnej neistoty, ale ceny sa v týchto obdobiach zvykli čoraz častejšie púšťať do rally. Investori majú tendenciu presunúť sa do bezpečných aktív, pretože tradičné aktíva, ako sú akcie a dlhopisy, sú často vnímané ako volatilnejšia investícia. "Zdá sa, že ponuky založené na geopolitických udalostiach sa pre zlato vyskytujú čoraz častejšie a môžu predstavovať nový normál… Stručne povedané, aj keď sadzby a forexový kanál dominujú vyhliadkam pri oceňovaní zlata, žltý kov je čoraz viac využívaný investormi ako politika a zabezpečenie rizika," píše Citi vo svojej správe.

Citi očakáva, že cena zlata do konca roka 2018 poklesne na úrovne okolo 1270 dolárov za uncu. Následne sa bude posunie na 1350 dolárov za uncu a počas nasledujúcich dvoch kalendárnych rokov na 1370 dolárov za uncu. "Filozoficky asi každý chce vlastniť zlato, malo by byť vždy bezpečné, ale existuje tu obrovské riziko prepadu cien," povedal Nandini Ramakrishnan, stratég pre globálne trhy v JPMorgan pre televíziu CNBC. Ramakrishnan uviedol, že ceny zlata boli svedkami "masívnych krokov podobných akciovému trhu" a dodal, že investori by mali opatrne zaobchádzať s touto komoditou.

Zlato je veľmi citlivé na zvyšovanie úrokových sadzieb v USA, keďže takéto pohyby zvyšujú alternatívne náklady na držanie nevýnosných drahých kovov, zatiaľ čo rast sadzieb má podporiť americký dolár, v ktorom je komodita oceňovaná. Žltý kov si od začiatku roka pripísal 12 percent.

Ak špekulujete nad tým, kedy je najvýhodnejšie zlato nakúpiť, treba si uvedomiť, že ceny komodít sa vopred nikdy nedajú so stopercentnou istotou predpovedať. Vývoj ceny zlata ale vykazuje isté pravidelnosti. Server Acting Man sa zameral na pohyby cien drahého kovu v jednotlivých dňoch v týždni a odhalil naozaj zaujímavú anomáliu. Za ostatných 17 rokov sa cena zlata pohybovala vskutku dynamicky. Čo je však zaujímavejšie, drvivú väčšinu ziskov si žltý kov pripísal počas piatkov.

Je zrejmé, že práve piatok je šťastným dňom pre zlato. Dokázalo síce v priemere priniesť zisky aj v pondelok, stredu a štvrtok, avšak tie sú oproti piatkovým výnosom mnohonásobne nižšie. Nevýhodné je podľa historických dát držať zlato v utorok, kedy jeho cena v priemere klesala. Prečo je tomu tak? Vysvetlenie treba čiastočne hľadať v intenzite obchodovania na burzách so zlatom, ktorá je v piatok najvyššia. Ale nemali by ste sa výhradne spoliehať len na pravidelnú piatkovej rally. Ide predsa len o históriu a tou sa v investovaní riadiť neodporúča, v budúcnosti totiž môže byť všetko inak.
 

Zlato ako bezpečný prístav, kam sa dá utiahnuť v časoch, keď sú na obzore problémy. Napríklad aj tie vo finančných systémoch. Ale ako ukazuje situácia vo Venezuele, obyvateľstvo sa kvôli hyperinflácii nerozhodlo pre zlato, ale pre kryptomenu, ktorej popularita v krajine raketovo vystrelila. Používanie Bitcoinu je zároveň vnímané aj ako protest proti zaužívanému systému. Dnes si niektorí ľudia zvolili Bitcoin ako alternatívu k menám kontrolovaným vládami a centrálnymi bankami. Ale nie všetci podľahli krypto hystérii pri pohľade na divoká jazdu Bitcoinu. Tí, ktorí ju považujú za príliš riskantnú, uprednostňujú skôr niečo stabilné. Niečo tradičné, ako sú samotné peniaze. A to je zlato.

Glint, nová aplikácia z Veľkej Británie, ktorá ponúka platobné služby s použitím zlata. V partnerstve so spoločnosťami MasterCard a Lloyds Bank si môžu používatelia Glintu nabiť kreditom svoje konto a následne si zakúpiť zlato, v ktorom tak budú mať časť svojich prostriedkov uložených. Používatelia môžu cez aplikáciu posielať peniaze a zlato iným používateľom a zároveň využívať debetnú kartu Glint na uskutočňovanie platieb v rôznych menách a zlate na medzibankovom trhu.

Treba zdôrazniť že ide o nákup fyzického zlata, majiteľ ho má uložené v poistenom trezore vo Švajčiarsku. Spoločnosť Glint, ktorá je regulovaná Úradom pre finančné správanie Spojeného kráľovstva, plánuje v budúcom roku expandovať do Európy a Ázie. Aplikácia v súčasnosti podporuje britskú libru a zlato spolu s ďalšími menami.

Čo viedlo k tejto myšlienke, opätovného zavedenia zlata ako platobného prostriedku? Tvorcom prekážalo, že "peniaze sú náchylné k znehodnoteniu spôsobom, ktorý nemáte pod kontrolou", čo je nespravodlivé. "Na rozdiel od" papierových "mien, zlato nemôže byť zničené, znehodnotené alebo poškodené," uviedol Jason Cozens, generálny riaditeľ spoločnosti Glint.

Už uplynulo viac ako 40 rokov, kedy Spojené štáty prerušili väzbu medzi dolárom a zlatom a storočia od čias, kedy sa fyzické zlato používalo ako platobný prostriedok. Glint sa snaží urobiť z fyzického zlata súčasť dnešnej infraštruktúry elektronických platieb. Zlato slúži ako útočisko už tisíce rokov, takže ak nová technológia dokáže byť nelikvidná, tento ťažko prenášateľný drahý kov sa môže stať užívateľsky prívetivejším. Mal tak určitý potenciál ako alternatívna mena pri averzii k riziku.

Súvisiace články

Aktuálne správy