Dopravca, ktorého kamióny zadržali v Belgicku, je schránková firma

Firma East Transport and Leasing, ktorej kamióny zadržala belgická polícia v meste Zeebrugge, je schránková firma so sídlom na Slovensku. Spoločníkom tejto schránkovej firmy je belgický občan. V reakcii na to upozorňuje Združenie cestných dopravcov Česmad Slovakia.
„Firma zamestnáva rumunských vodičov a pravdepodobne nespĺňa podmienky podnikania na území Slovenskej republiky. Naše združenie sa ostro dištancuje od takýchto „akože“ dopravcov. Vyzývame slovenské kompetentné orgány, aby uvedenú situáciu riešili, pretože vrhá zlé svetlo na našich poctivých dopravcov,“ konštatovala v stanovisku hovorkyňa Česmadu Martina Baumann.
Združenie podľa nej zároveň vyzýva slovenských vodičov, ktorí pracujú pre takéto schránkové firmy, aby sa vrátili. „My na Slovensku im vieme ponúknuť minimálne rovnaké, ak nie lepšie podmienky, ako majú tam,“ dodala hovorkyňa.
Najmenej 112 slovenských nákladných vozidiel bolo zadržaných v Belgicku počas koordinovanej akcie federálnych úradov a sociálnej inšpekcie v boji proti sociálnemu dampingu. K akcii došlo v obchodnom areáli v prístavnom meste Zeebrugge, informovala v pondelok tlačová agentúra Belga.
Podľa prvých dostupných informácií išlo o kontrolu so zameraním na prepravnú spoločnosť zo Zeebrugge, ktorá využívala slovenského subdodávateľa, zamestnávajúceho ako vodičov občanov Rumunska. Práve šoféri údajne požiadali úrady o intervenciu. Ich hlavným dôvodom je nespokojnosť s pracovnými a životnými podmienkami.

Súvisiace články

Aktuálne správy